Sfântul Arhanghel Mihail este unul dintre cei mai importanți și venerați îngeri din întreaga tradiție creștină. În iconografie, el este adesea reprezentat ca un voievod în armură, cu o sabie de foc în mână, simbolizând lupta pentru dreptate și adevăr. La momentul răzvrătirii îngerilor, atunci când Lucifer și legiunile sale s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, Sfântul Mihail a fost cel care a strigat „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm
aminte!” restabilind ordinea cerească. Prin acest gest, Mihail a demonstrat autoritatea divină și puterea de a înfrunta răul, restabilind armonia în ceruri.
De asemenea, potrivit tradiției, la sfârșitul lumii, Arhanghelul Mihail va suna trâmbița judecății, iar morții vor învia. Astfel, el este văzut nu doar ca un protector al dreptății, ci și ca un înger al judecății finale, rolul său fiind acela de a instaura ordinea divină în fața întregii umanități.
În contrast cu Arhanghelul Mihail, Sfântul Gavriil este considerat purtătorul vestii bune, fiind simbolul milei și al îndurării dumnezeiești față de oameni. El este cel care, în momentul Împărăției lui Dumnezeu pe pământ, a vestit Fecioarei Maria că Ea va da naștere Mântuitorului lumii, prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu din Duhul Sfânt.
Gavriil este mesagerul care aduce vestea bucuriei și a mântuirii, iar în tradiția ortodoxă, el este văzut ca un înger al harului, al bunătății divine.
În iconografie, Arhanghelul Gavriil este adesea reprezentat în veșminte sacerdotale, având în mână un crin, simbol al purității Fecioarei Maria, sau o sferă cu semnele lui Hristos, semn al misiunii sale divine de a aduce vestea cea bună întregii umanități. Rolul său esențial este de a transmite voința lui Dumnezeu și de a îndeplini misiuni de mare importanță pentru mântuirea lumii.
În România, Sfântul Mihail și Sfântul Gavriil sunt patroni spirituali ai Jandarmeriei Române. Alegerea acestora ca protectori ai jandarmilor nu este întâmplătoare, fiindcă cei doi arhangheli sunt simboluri ale luptei împotriva răului și ale restaurării ordinii divine. Așadar,
Semnificația duhovnicească a sărbătorii
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este un prilej de rugaciune asupra importanței justiției și a milei în viața fiecăruia dintre noi.
Această sărbătoare ne cheamă să urmăm exemplul celor doi arhangheli: să ne încredem în dreptatea divină, dar și să fim purtători ai bunătății și iertării. Așadar, în ziua de 8 noiembrie, credincioșii sunt invitați să se roage pentru ocrotirea celor care luptă pentru dreptate, dar și pentru binele întregii umanități.