Pe 11 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina, un sfânt venerat pentru curajul și credința sa neclintită în fața prigoanei și pentru minunile sale de-a lungul vremii.

Sfântul Mina este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai ortodocșilor, fiind cunoscut ca ocrotitorul celor nevoiași, al celor care suferă și al celor care cer ajutor în momente de cumpănă.

Viața Sfântului Mina

Sfântul Mina s-a născut în localitatea Nakiyos, în apropiere de Memphis, în Egipt, în prima jumătate a secolului al III-lea, într-o familie creștină. Încă de mic, a rămas orfan de părinți – tatăl său murind când el avea doar 11 ani, iar mama la trei ani după aceea. Rămas fără sprijinul familial, Mina a ales să urmeze cariera militară și a ajuns să facă parte din armata imperială romană.

În anul 303, împăratul Dioclețian a emis un edict de prigoană împotriva creștinilor. În fața acestui edict, Sfântul Mina a decis să abandoneze armata și să se retragă în pustie, dedicându-se unei vieți ascetice. Aici, în desert, l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus cuvinte de îndrumare: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, ca să ia aminte toți la cuvintele și faptele tale.

Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au dat de internetul nelimitat și nu se mai desprind de filmele pentru adulți- antena3.ro

Citeste si: Rusia cere Occidentului să ”înceapă negocierile” pentru a pune capăt ”distrugerii populației ucrainene”- wowbiz.ro

Impresionat de aceste cuvinte, Mina a părăsit pustia și a mers în orașul Cotyaeum, unde, aflându-se într-o serbare închinată zeilor, a mărturisit deschis că este creștin. A fost arestat și dus în fața prefectului Pyrrhus. Refuzând să se lepede de credința sa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus unui martiriu teribil și, în cele din urmă, i s-a tăiat capul.

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?

Învierea unui creștin

Una dintre cele mai remarcabile minuni ale Sfântului Mina a avut loc după moartea sa, într-o localitate în care se afla o biserică ridicată în cinstea sa. Un creștin care venise să se închine a fost ucis de stăpânul casei în care găzduia, iar trupul acestuia a fost ascuns într-o încăpere. La miezul nopții, Sfântul Mina i s-a arătat ucigașului într-o viziune, calare pe un cal și înarmat ca un ostaș. Ucigașul a încercat să nege fapta sa, dar sfântul a pătruns în casă, a găsit trupul victimei și, prin rugăciune, a înviat mortul. Aceasta este doar una dintre nenumăratele minuni săvârșite de Sfântul Mina, care este considerat un mare făcător de minuni și ajutător al celor aflați în suferință.

Calendar ortodox noiembrie 2024

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Rugăciune către Sf. Nectarie: Aduce alinare sufletească și vindecare trupească

Moaștele Sfântului Mina în bisericile din România

În România, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mina în mai multe locașuri de cult:

  • La Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din București, unde se află particele din moaștele sale.
  • La Catedrala Mitropolitană din Iași, printre cele 32 de seturi de moaște ale sfinților.
  • La Biserica „Sfântul Mina” din cartierul Obcin (Suceava), unde se află două fragmente din moaștele Sfântului Mina, aduse din Grecia în 2001.

 

Citeste si: Anunț pentru gospodinele de la bloc! Obiceiul care va fi taxat de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce spune despre asta soția artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Pozele spectaculoase cu „Muntele curcubeu” fac senzație pe rețelele sociale. Cum arată cu adevărat obiectivul turistic devenit celebru- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si