Mai multe organizaţii civice au cerut, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT. "Tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului”, au transmis organizaţiile.

Citește și: Vladimir Putin, ironii după renumărarea voturilor de la prezidențialele din România. Liderul de la Kremlin: „Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor”

Imediat după surpriza din primul tur al Alegerilor prezidențiale, când Călin Georgescu a apărut de niciunde drept câștigătorul competiției, cu aproape 23% dintre voturile românilor, Klaus Iohannis a întrunit ședința Consiliului Suprem de Apărare

a Țării (CSAT).

Într-un comunicat laconic, CSAT a vorbit despre implicarea unor “actori statali şi non-statali” în campania electorală din România. A fost folosit inclusiv cuvântul-cheie: Rusia.

13 ONG-uri, mesaj către Klaus Iohannis

13 organizaţii civice au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, cerând desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT.

”Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască:

  • Natura şi amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
  • Modul în care platforma TikTok a influenţat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
  • Dovezile privind implicarea unor “actori statali şi non-statali” în campania electorală.
  • Detaliile operaţiunilor care au manipulat preferinţele electoratului
  • Ce instituţii au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
  • Orice altă informaţie discutată sau prezentata în şedinţa CSAT mai sus menţionată”, au transmis organizaţiile semnatare.

Acestea se referă la ”investigaţiile jurnalistice şi ONG-istice recente care au relevat operaţiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale şi alte tehnici de guerilla marketing pentru influenţarea alegătorilor”.

Alegeri cruciale pe 8 decembrie 2024

Alegeri cruciale pe 8 decembrie 2024

[Sursa foto: Facebook]

”Având în vedere faptul că procesul electoral este unul esenţial democratic, iar manifestarea voinţei cetăţenilor trebuie să fie una informată, tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului.

Menţinerea secretului asupra acestor informaţii vitale şi necesare nu face decât să contribuie la ameninţările şi riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. Credem că în spiritul transparenţei şi valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza şedinţei CSAT precum şi anexele dispozitivului”, au transmis organizaţiile.

Scrisoarea este semnată de Funky Citizens, Asociaţia Declic, Centrul pentru Inovare Publică, ApTI- Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, Expert Forum, Geeks for Democracy, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia CIVICA, Mediawise Society şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Ce a transmis CSAT în data de 28 noiembrie

Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dana Budeanu, mesaj dur pentru cei care îl susțin pe Georgescu: „Ne spune nouă că nu are niciun leu. Cum haliți așa ceva?”- antena3.ro

Citeste si: MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu| DOCUMENT- stirileprotv.ro

În comunicatul de presă al CSAT se spune despre un candidat la alegerile prezidențiale care "a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic". 

De asemenea, se precizează că România "a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă", existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Călin Georgescu, vizibil cu 0 lei pe TikTok

Călin Georgescu, vizibil cu 0 lei pe TikTok

[Sursa foto: Facebook]

Redăm comunicatul integral al CSAT:

"Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro

Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si