Analize esențiale pentru sănătatea aparatului respirator

Evaluarea sănătății aparatului respirator implică o serie de investigații clinice și paraclinice menite să identifice precoce eventualele disfuncții sau patologii.

Alis Pop, vineri 10 ianuarie 2025 , 11:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Diagnosticul precis permite o intervenție promptă și monitorizarea eficacității tratamentului. Există diverse analize care pot fi recomandate de către medicul specialist în vederea identificării unor patologii respiratorii sau pentru excluderea oricăror alte potențiale cauze care determină simptome respiratorii.

Evaluarea funcțională a plămânilor

Funcția pulmonară se examinează prin teste de spirometrie, care măsoară volumul de aer inspirat și expirat, precum și viteza fluxului de aer. Spirometria este fundamentală pentru diagnosticarea bolilor obstructive și restrictive, parametrii înregistrați fiind folosiți pentru identificarea și cuantificarea severității afecțiunilor respiratorii.

Imagistica toracică

Radiografiile toracice și tomografiile computerizate (CT) ale plămânilor oferă imagini detaliate ale structurilor pulmonare, ce permit identificarea anomaliilor structurale, cum ar fi nodulii pulmonari sau fibroza. Imagistica avansată, precum tomografia cu emisie de pozitroni (PET), poate fi utilizată pentru a evalua metabolismul celular în țesuturile pulmonare, fiind utilă în detectarea leziunilor maligne sau a inflamațiilor active.

Testele de difuzie a gazelor

Capacitatea plămânilor de a transfera oxigenul din aer în sânge este evaluată prin teste de difuzie a gazelor, cum ar fi testul DLCO (diffusing capacity of the lung for carbon monoxide). Testele care analizează difuzia gazelor sunt importante pentru diagnosticarea condițiilor care afectează membranele alveolo-capilare (de exemplu fibroza pulmonară și bolile vasculare pulmonare).

Analize biochimice serologice

Markerii inflamatori din sânge furnizează informații despre starea inflamatorie a organismului. Fibrinogenul este o proteină implicată în coagulare și în reacțiile inflamatorii, a cărei creștere poate indica un proces inflamator sistemic care afectează și țesuturile pulmonare. Determinarea nivelului de fibrinogen este necesară în cazul în care medicul suspectează afecțiuni care implică procese inflamatorii sau trombotice la nivel pulmonar (de exemplu embolia pulmonară, pneumonia sau fibroza pulmonară).

Proteina C reactiva (CRP) este un alt marker inflamator, utilizat pentru a evalua severitatea inflamației și răspunsul la tratament. Nivelurile crescute ale CRP pot semnala infecții acute sau o exacerbare a bolilor cronice respiratorii.

Analize microbiologice

În cazul în care există suspiciuni cu privire la o potențială infecție respiratorie, este importantă identificarea agenților patogeni prin culturi microbiologice, PCR (reacție în lanț a polimerazei) și alte tehnici moleculare. Determinarea tipului de microorganism implicat permite administrarea antibioticelor sau antiviralelor potrivite.

Testele de alergie

Pentru pacienții cu suspiciune de astm bronsic, testele de alergie, inclusiv testele cutanate și cele serologice, sunt recomandate pentru identificarea alergenilor declanșatori.

Diagnosticul diferențial

Anumite forme de disfuncții respiratorii se corelează cu fenomene obstructive și episoade de dispnee, fapt susținut de testele de spirometrie. Observațiile clinice arată că pacienții cu astm bronșic prezintă hiperreactivitate bronșică și limitarea fluxului respirator, în timp ce pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) manifestă o reducere progresivă a capacității respiratorii și o deteriorare permanentă a căilor aeriene.

Diferențierea clinică între condițiile respiratorii se bazează pe răspunsul la tratamentele bronhodilatatoare și pe prezența sau absența inflamației.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cutremur în România, vineri seară! Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit Cutremur în România, vineri seară! Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit
spotmedia.ro
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
b1.ro
Cătălin a arătat câți bani a primit, într-o singură lună, de la TikTok. „Și voi puteți... Cătălin a arătat câți bani a primit, într-o singură lună, de la TikTok. „Și voi puteți să faceți chestia asta. Acum două zile mi-au intrat banii” (FOTO, VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si