Close sidebar
Close sidebar

Reactia lui Raed Arrafat dupa ce autoritatile germane i-au indemnat pe cetateni sa-si faca provizii de hrana si apa

Secretarul de Stat din MAI, Raed Arafat, a declarat la Digi 24 ca este absolut normal ca autoritatile sa recomande populatie sa isi faca provizii pe mai multe zile, asta mai ales daca este vorba despre oameni care locuiesc in zone cu risc seismic.

,


DISTRIBUIE
acest articol

„Pe noi ne-a şocat, a fost o ştire mare că nemţii au recomandat populaţiei să-şi facă provizii pentru 10 zile. Este o normalitate, mai ales în zone seismice. În Statele Unite, în Japonia, peste tot se recomandă populaţiei să aibă provizii pe cel puţin 3-4 zile- provizii de apă, mâncare neperisabilă şi, dacă iei medicamente, să ai un stoc de medicamente pe 3-4 zile şi, bineînţeles, să verifici data de expirare.

Dacă se întâmplă aşa ceva (un cutremur, n.r.), principalul rol al statului este salvarea de vieţi şi va fi concentrat pe acest lucru. Paralel cu asta, statul va fi concentrat pe refacerea tututor aspectelor guvernării, funcţionării statului – utilităţi, comunicaţii, sisteme de coordonare. Toate aceste aspecte sunt prioritatea statului în caz de cutremur. Comunitatea trebuie să fie pregătită pentru o perioadă de cel puţin 2-3 zile să supravieţuiască.

Dacă nu e nimeni rănit, dacă nu mai au casă, să aibă posibilitatea comunitatea respectivă să-şi menţină oamenii în condiţii cât de cât acceptabile, dar concentrându-se pe salvarea de vieţi. Lucru care se întâmplă acum în Italia”, a spus Raed Arafat.

Citeste si: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi seară că, în caz de cutremur, există riscuri inclusiv pentru clădirile serviciilor de ambulanţă şi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi a dat exemplul hangarelor pentru misiunile aeromedicale care, dacă riscă să cadă, riscă să scoată resurse importante de pe lista de intervenţie.

„Trebuie să terminăm cu ideea că dacă vorbim deschis despre un risc înseamnă că inducem panica.

(…) Trebuie să vorbim deschis pentru că omul de rând nu trebuie să stea într-o convingere falsă că totul e perfect. Nu! Deci sunt riscuri. Încercăm să le diminuăm efectul, încercăm să fim cât mai bine pregătiţi dar nu putem să nu recunoaştem că nu există. Este ca şi cu struţul care introduce capul în nisip şi spune că «nimeni nu mă vede» ”, a spus dr. Raed Arafat la Digi24.


Raed Arafat a arătat că există riscuri inclusiv pentru clădirile ambulanţelor şi Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

„Dacă sediul unei unităţi de pompieri în care sunt maşini de pompieri, garajele nu sunt consolidate şi cad de pe maşinile de pompieri le şterg de pe lista de intervenţie imediat. Acelaşi lucru la ambulanţă. Dacă sediul ambulanţei este expus unui risc seismic şi nu e consolidat şi nu e sigur înseamnă că acest sediu poate să ducă la dispariţia unei părţi ale echipelor de intervenţie. Şi este normal ca acest lucru să fie zis ”, a mai spus Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai dat şi exemplul aparatelor de zbor care execută misiuni aeromedicale şi în care s-au investit bani dar ar putea fi neoperaţionale dacă hangarele în care staţionează nu sunt sigure.

„Dacă eu îmi parchez avioanele şi elicopterele în hangare care sunt de 50 de ani vechime şi care nimeni nu mai ştie cât mai stau în picioare şi le zgâlţâie un pic pământul şi cad pe avioanele şi elicoptere. Înseamnă că eu nu mai am avioane şi elicoptere. Simplu. Pot să am o flotă foarte bună de elicoptere, dar stă într-un hangar care la primul cutremur cade mi-a dispărut şi elicopterul cu hangarul respectiv ” a completat Raed Arafat.

În cazul unui dezastru major, Raed Arafat arată că totuşi există un centru de coordonare care rezistă la un seism de peste 8 pe scara Richter şi care ar fi un punct de comandă inclusiv pentru alte misiuni guvernamentale.

Noi avem un centru de coordonare care rezistă până la peste 8 grade. Şi este în afara Bucureştiului. Un centru de coordonare pentru situaţii de urgenţă, unde şi Guvernul poate să meargă acolo şi să coordoneze de acolo o situaţie de urgenţă şi nu e niciun secret că există acest centru”, spune secretarul de stat.

Şeful DSU spune că populaţia trebuie pregătită în caz de cutremur şi este bine ca oamenii să aibă provizii de hrană neperisabilă, apă, lanterne şi un radio cu baterii astfel încât, dacă drumurile şi comunicaţiile sunt blocate să poată să supravieţuiască şi să aibă acces la informaţii.

Raed Arafat mai spune că, în curând vor exista senzori care vor detecta persoanele în viaţă de sub dărâmături în toate judeţele ţării şi că, în cazul unei calamităţi aceste aparate vor putea fi mutate în zonele afectate.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI