Rusia a acuzat luni Occidentul de ipocrizie în reacția avută după deturnarea unui avion de linie Atena-Vilnius către aeroportul din Minsk. Autoritățile bieloruse au invocat o alertă de bombă și au escortat cu un avion militar aeronava Ryanair, forțând-o să aterizeze duminică la Minsk. Apoi au reținut un jurnalist disident care se afla la bord.

Citeste si: Noi detalii în cazul diplomatului rus expulzat din România

Au urmat condamnări din partea țărilor europene, a Statelor Unite și a NATO. Rusia, în schimb, consideră că Vestul a reacționat într-un mod ipocrit, scrie presa internațională.

Este șocant faptul că Occidentul numește incidentul din spațiul aerian din Belarus „șocant”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova pe Facebook. „Ei ar fi trebuit să fie șocați de aterizarea forțată în Austria a avionului președintelui bolivian, la cererea Statelor Unite. Sau nu ar trebui să fie șocați de un comportament similar al altora ”, a mai spus oficialul de la Kremlin, citat de Reuters.

Citeste si: Președintele Iohannis participă la întrunirea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

"Amenințare cu bombă, pe mail, de la Hamas"

Autorităţile belaruse au explicat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizaţia palestiniană Hamas, relatează AFP.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul(....), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului", a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, potrivit Agerpres.

Citeste si: VIDEO- Armisitițiu între Statul Israel și organizația palestiniană Hamas

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk "fără ingerinţă", după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă.

Jurnalistul de 26 de ani Roman Protaseveci, arestat împreună cu prietena sa

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat la ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a intercepta zborul FR4978 al Ryanair care efectua cursa Atena-Vilnius, capitale a două state UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

După aterizarea avionului la Minsk şi verificarea sa amănunţită, acesta a decolat din nou spre Lituania.

Între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protaseveci şi pe prietena sa Sofia Sapega, care se aflau la bord. Numeroşi responsabili din Occident cred că întregul incident a fost orchestrat, notează AFP.

Citeste si: Românii vor plăti din buzunarul lor vaccinul anti-COVID. "Numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit"

Noi sancțiuni UE pentru Belarus

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se numără și discutarea de noi sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea avionului comercial.

Șefii de state și de guverne europene vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului.

Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

Liderii europeni au ameninţat luni că vor limita traficul aerian internaţional deasupra Belarusului şi ar putea restricţiona şi transportul rutier.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si