"Aș vrea să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri și știri privind vizita FMI și situația pensiilor. Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv 1 septembrie 2024. Nu există nici mai multe tranșe, nici alte variante", a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Citește și: VIDEO- Primele sugestii ale FMI în legătură cu pensiile. Salariile și pensiile românilor ar putea fi în pericol!

Potrivit premierului, Guvernul și-a asumat acest lucru în fața pneionarilor și se va ține de cuvânt de la 1 septembrie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Marcel Ciolacu a cerut ministrului de Finanțe un impact bugetar cu privire la eliminarea impozitului la pensiile sub 3.000 de lei, cum au propus liberalii în ultimele zile. 

Impozitarea pensiilor de la pragul de 3.000 de lei, pe masa Guvernului

”Mai mult, cer Ministerului de Finanțe să vină cu impactul neimpozitării pensiilor între 2000 și 3000. Trebuie să vedem dacă ne permitem, după majorarea de 13,8% și recalcularea din luna septembrie, dacă ne permitem să creștem plafonul pentru a nu impozita pensiile până la 3000 de lei”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței

de Guvern.

Ce solicită FMI cu privire la recalcularea pensiilor

Impactul pe care recalcularea pensiilor îl are asupra bugetului statului este în vizorul FMI.

Experții financiari nu privesc cu aceiași ochi creșterea pensiilor chiar și cu 40% prevăzută în noua lege.
Specialiștii de la FMI și-au pus semne de întrebare cu privire la sursa de finanțare în ciuda garanțiilor oferite de Guvern și au sugerat ca pensiile să fie recalculate eșalonat, pentru un impact economic mai mic.

Citește și: Ce se întâmplă cu impozitarea pensiilor în 2024. Premierul Marcel Ciolacu, veste descurajantă pentru pensionari

Pentru indexarea pensiilor de la începutul acestei luni, statul a cheltuit 15,5 miliarde de lei, iar recalcularea din septembrie are un impact bugetar de aproximativ 10 miliarde de lei, suma urmând să crească în anii următori. Premierul asigură că sunt suficiente fonduri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si