Recensământ 2022: Greşeala pe care cei mai mulţi români o fac când completează formularul
Recensământ 2022. Iată cum trebuie, de fapt, să completați formularul online pentru recensământ 2022! Greşeala pe care cei mai mulţi o fac când completează documentul
Author: Alina Raducu miercuri 16 martie 2022 , 12:04
Recensământ 2022. Luni, 14 martie a început prima etapă a recensământului populației și locuințelor din 2022. Astfel, timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.
Cum se completează corect formularul pentru recensământ 2022?
Platforma destinată recensământului va fi funcțională în perioada 14 martie- 15 mai 2022. Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.
Autorecenzarea online se va putea face de pe orice telefon mobil, precum smartphone, tabletă, laptop sau calculator.
Pentru a putea fi completa chestionarul e nevoie de o adresă de mail valabilă. După care, se accesa pagina www.recensamantromania.ro, apoi se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Ulterior, pe adresa de email respectivă, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.
Totodată, autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.
Dacă în timpul completării chestionarului de recensământ se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare.
Totuşi, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.
"În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice", a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.
Astfel, fecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:
persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare"
Românii care se autorecenzează vor avea o zi liberă
Persoanele care se autorecenzează online vor fi răsplătite cu o zi liberă. Însă, cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei.
"Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul.
Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate", a precizat președinte INS, Tudorel Andrei
Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română, în limbile minorităţilor naţionale, dar şi în limba engleză.