VIDEO - Recensământ 2022. Iată ce trebuie să faci pentru autorecenzarea online
Recensamant 2022. În acest an, recensământul începe cu autorecenzarea populației. În premieră, românii se vor putea autorecenza online prin completarea unui formular. Află ce trebuie să faci mai exact, pentru autorecenzarea online!
Recensamant 2022. Institutul Naţional de Statistică a transmis românilor că vor avea posibilitatea de a se autoreceza, astfel fiind răsplătăți cu o zi liberă.
Iată unde poți completa formularul pentru recensământ 2022!
Recensământul online are loc în perioadă 14 martie- 15 mai 2022
Potrivit Institutului Național de Statistică, platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă luni, la ora 00:00.
Este în premieră pentru România, când datele de la populație vor putea fi colectate în format digital și nu se mai folosesc chestionare de hârtie. În plus, românii se vor putea autorecenza, adică își vor completa documentul online singuri. În acest caz, românii care nu se descurcă în fața unui calculator, laptop, smartphone, tabletă sau alte dispozitive pot cere ajutorul unui recenzor.
Recensământul trebuie completat de toți cetățenii care au o ședere de minim 12 luni în România.
Etapa care a început astăzi, 14 martie 2022 va avea loc până pe data de 15 mai, potrivit INS. Președintele INS, Tudorel Andrei, a explicat la începutul lunii februarie că întrebările din recensământ nu sunt foarte grele, însă sunt obligatorii. De asemenea, chestionarul cuprinde câteva categorii importante.
Iată cum poți să-ți faci autorecenzarea online
Pentru a completa formularul de autorecenzare online trebuie să accesați pagina oficială www.recensamantromania.ro, după care accesați linkul „Platforma auto-recenzare”. Ulterior, persoana trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru sine și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Dacă sunt menționate și adresele de e-mail ale celor din familie, fiecare va primi un link către chestionarul individual de recensământ.
Mai mult, se poate ca o persoană să completeze datele pentru toți membrii familiei.
Mai multe detalii au fost oferite și de purtătorul de preşedintele INS, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a precizat că toate procesele recensământului sunt informatizate.
"Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare.
Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti.
O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi", a declarat Tudorel Andrei.
Persoanele care își fac autorecenzarea online primesc o zi liberă de la stat
Salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensământul din 2022, vor avea o zi liberă, plătită de angajator, potrivit ordonanţei de urgentă nr.19
din 4 februarie 2020.
Astfel, toți salariații care se vor autorecenza vor beneficia de această zi liberă toți cei care completează formularele online, în prima etapă a recensământului.
Ordonanța de Urgență nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.
“ Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode ” , se arată în OUG nr. 19/2020.
Totodată, dovada înregistrării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.
Însă, cei care refuză să participe la recensâmânt pot fi amendați.
După finalizarea acestei etape de autorecenzare, se va trece la cea de-a doua etapă, cea a colectării datelor din teren. Astfel, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 se va realiza, în teren, colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.