Pomicultorii sunt cu un ochi pe livadă și cu cealălalt pe prognoza meteo. Din cauza temperaturilor scăzute, pomii fructiferi ar putea fi afectați anul acesta și asta ar însemna că tarabele ar putea rămâne fără fructe. Într-o livadă din județul Buzău, copacii au înflorit încă de acum o lună iar Marin Lupu, fermierul care îi are în grijă, se teme că toți pomii își vor pierde florile.

Citește și: VIDEO- Bătrânii depind de micile tarabe din fața porților

Temperaturile scăzute, pericol pentru mugurii și florile pomilor

Marin Lupu, fermier: ”Urmează prunul, urmează cireșul, mărul. Absolut toți pomii sunt sensibili dacă au apucat să-și deschidă floarea.

Piersicii, caișii și nectarinii sunt cei mai sensibili la ger, căci florile acestora sunt deja pe ramuri. Temperaturile mult prea mici împiedică apropierea insectelor, pentru că nu există polenizare.

Corcodușii au fost deja afectați de temperaturile scăzute

Efectele înghețului asupra copacilor fructiferi sunt distrugătoare. Până acum, corcodușii au fost deja foarte afectați de fluctuațiile termice. Chiar dacă există destule soluții pentru a proteja fructele  împotriva gerului, acestea sunt foarte costisitoare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Fructele românești- mai scumpe din cauza vremii

Rareș Pândaru, șef Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița: ”Putem vorbi de folosirea pompelor, a aspersoarelor, care creează o peliculă de gheață la nivelul mugurilor, în stadiul de buton alb sau desfacere a mugurelul floral.”

Meteorologii nu au vești bune pentru pomicultori. Temperaturile vor fi destul de reci și ziua, dar și noaptea.

Mai multe episoade de frig cu o durată de peste 48 de ore ar putea afecta peste 70% din recoltă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si