Când va avea loc recursul în cazul Elenei Udrea, cu privire la dosarul finanțării campaniei electorale din 2009?
Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale din anul 2009. Blondina a fost găsită vinovată de șapte fapte. Când va avea loc recursul în cazul Udrea?
Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București. Femeia este vinovată de șapte fapte în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Instanța a decis și confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu trece prin momente de cumpănă.
Udrea are 6 ani de executat plus un spor de doi ani.
În total, politiciana va executa 8 ani de închisoare. „Se aplică vechiul Codul penal. Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mită. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mită (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru spălare de bani. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spălare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta).
Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spălare de bani (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă). Confiscă circa un milion de lei.” conform autorităților.
La ultimul termen din proces, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, procurorul DNA a cerut pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar
În ultimul cuvânt în fața instanței, Udrea a declarat că este nedreaptă și ciudată aprecierea procurorului DNA.
„Sunt nevinovată și am încercat să dovesc că acuzațiile sunt nedrepte și neprobate.
Am fost prima și singura de după Ceaușescu care a investit în turismul romanesc.” a mai susținut aceasta.
În anul 2017, luna mai, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat,
pentru delapidare.
Procurorii au transmis în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Legăturile dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea.
Atunci, blondina era la cârma unui staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.
Atunci, Elena Udrea făcea remiterea foloaselor infracţionale care era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.
Decizia Curții de Apel București poate fi contestată la Curtea Supremă cu recurs. Cazul este pe rolul instantelor din mai 2017.
„Toate faptele sunt în stare de concurs real. Vă rugăm să aplicaţi şi un spor de pedeapsă, în virtutea gravităţii faptelor comise prin prisma funcţiei deţinute şi a dispreţului total faţă de lege”, a spus procurorul.
Elena Udrea s-a declarat "șocată" de decizia instanței și a "blestemat-o" pe judecătoarea care a pronunțat sentința.
"Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte", a declarat Elena Udrea, la Antena 3.
Curtea de Apel București a respins pe 5 martie cererea DNA de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, astfel că aceasta este liberă să plece din țară.