UPDATE 11.54: Incidente in Barcelona, la o sectie unde politia incearca sa impiedice oamenii sa intre pentru a vota
Incidentul a avut loc la Centrul Ramon Llull din Barcelona, in conditiile in care zeci de politisti au fost transferati in zona dupa ce Politia regionala catalana nu a inchis sectiile de vot, in conformitate cu decizia Inaltei Curti de Justitie.
Conform El Pais, zeci de dube ale politiei au plecat din portul Barcelona catre sectii de vot din oras, in mai multe puncte având loc tensiuni, inclusiv intr-o scoala.
Ministerul de interne de la Madrid a anuntat ca au fost confiscate buletine de vot si urne.
"Duminica va fi o zi importanta pentru democratie", a declarat viceoresedintele regional Oriol Junqueras, la TV3, principalul canal public de televiziune din Catalonia.
Guvernul catalan a anuntat ca deschide peste 2.000 de sectii de vot in regiune, insa politia centrala, mobilizata de Madrid, a depus eforturi sa le inchida. De altfel, conform unui anunt al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300
Populatia care vrea sa sfideze interdictia impusa de Guvernul spaniol si sa se prezinte la urne a fost indemnata sa isi tipareasca propriile buletine de vot, dupa ce autoritatile de la Madrid au confiscat milioane de buletine de vot.
Urnele ar fi pazite in locuri sigure si nu au putut fi gasite in timpul perchezitiilor.
Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei pentru a verifica daca au fost blocate aplicatiile si serviciile prin care ar putea fi facilitat votul.
In baza unei legi adoptate de Parlamentul local, liderii catalani sustin ca ar putea declara independenta de Spania in 48 de ore dupa vot.
“Dupa proclamarea oficiala a rezultatelor, care ar urma sa dureze cateva zile, exista o perioada de 48 de ore pentru a proclama independenta, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca noi sa facem inca un apel, in noaptea de 1 (duminica spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aseza si a discuta, pentru a rezolva aceasta chestiune in mod politic”, a declarat presedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.
Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol in iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi in favoarea independentei, fata de 50% care i se opun. Insa atitudinea
Madridului a dus la o crestere la 85% a proportiei celor care vor un vot.
Acesta este al doilea referendum pentru independenta organizat de Catalonia in ultimii trei ani. In 2014, presedintele Generalitat a incercat sa organizeze un vot, insa Madridul l-a declarat imediat ilegal. In pofida acestui lucru, o consultare populara cu valoare simbolica a fost organizata pe 9 noiembrie 2014. Rata de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ doua milioane de alegatori (80% dintre alegatori) au spus “da” independentei.