Cu o zi înaintea referendumului, premierul ungar a lansat un apel la mobilizarea alegătorilor de a se prezenta la urne pentru a respinge cotele de refugiaţi stabilite de Uniunea Europeană, el susţinând că cetăţenii au datoria de a ajuta executivul să lupte cu metodele liberale eşuate ale elitei de la Bruxelles.
"Migraţia în masă fără control înseamnă o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur.
Depinde de noi, cetăţenii europeni, să aducem Europa înapoi la raţiune sau să o lăsăm să se dezintegreze", a spus premierul Ungariei în ajunul referendumului, potrivit AFP.
Apelul lui Orban are loc în contextul în care un sondaj de opinie dat publicităţii sâmbătă arată că prezenţa la referendum ar putea fi de 46%, după ce în urmă cu o lună prezenţa scontată la vot era de 54%.
Pentru ca referendumul să fie validat, este necesară participarea la scrutin a cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept de vot.
Prin referendumul de duminică, Viktor Orban, aflat la jumătatea celui de-al treilea mandat de premier, vrea să obţină sprijinul populaţiei pentru oprirea afluxului de migranţi musulmani pe teritoriul european, argumentând că aceştia ameninţă identitatea creştină şi cultura Ungariei şi Europei.
În opinia sa, Uniunea Europeană are nevoie să îşi consolideze frontierele pentru a-i ţine pe migranţi afară, aşa cum a făcut Ungaria anul trecut, când autorităţile maghiare au construit garduri la frontiera de sud cu Serbia şi Croaţia. Viktor Orban a sugerat săptămâna trecută că blocul comunitar trebuie să construiască un "oraş uriaş pentru refugiaţi" pe teritoriul libian, unde migranţii ar urma să fie deportaţi din Europa, tocmai pentru a-şi depune acolo cererile de azil.
Întrebarea la care cetăţenii din Ungaria sunt chemaţi să răspundă la urne este: "Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?".
Orban susţine că răspunzând "nu" alegătorii susţin suveranitatea şi independenţa Ungariei.
În pofida unei campanii stradale prin afişaj, a unor spoturi publicitare şi unor apariţii ale unor miniştri şi parlamentari- fără precedent- la nivel naţional, care îndeamnă oamenii să voteze, sondajele arată că validarea scrutinului nu este nici pe departe asigurată.
Partidul Jobbik, cunoscut pentru poziţia xenofobă privind criza migraţiei, susţine poziţia executivului, iar cele mai multe partide de opoziţie şi organizaţii ale societăţii civile le cer alegătorilor fie să boicoteze referendumul, fie să introducă în urne buletine de vot nule.
"Este important să arătăm ca cetăţeni că vrem să participăm. Însă, dat fiind caracterul josnic al întrebării adresate în referendum, noi îndemnăm oamenii să dea buletine nule", declară Marta Pardavi, copreşedinta filialei maghiare a Comitetului Helsinki.
Guvernul Viktor Orban nu a precizat clar ce consecinţe ar avea un referendum valid care să-i susţină poziţia antimigraţie. Budapesta a menţionat o eventuală amendare a Constituţiei, dar a evitat să dea detalii în această privinţă.
Un purtător de cuvânt al executivului, Zoltan Kovacs, a respins sugestii potrivit cărora o invalidare a referendumului ar reprezenta o lovitură pentru premierul Viktor Orban, apreciind că un număr mare de "nu"-uri va fi suficient să consolideze poziţia oficială împotriva cotelor de refugiaţi, chiar şi în cazul unei prezenţe slabe la urne.
"Referendumul nu poate fi vreodată un eşec. Punct", a declarat Kovacs.
Preşedintele Jobbik Gabor Vonaa spus însă că Orban ar trebui să demisioneze dacă referendumul nu va fi validat, iar fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany a apreciat că acesta ar slăbi "infailibilitatea" lui Orban.
Aproape 400.000 de migranţi au traversat Ungaria anul trecut, în drum către Europa de Vest. Însă gardul de sârmă ghimpată, atât de criticat, şi noua politică de expulzare s-au dovedit eficiente.
În primele patru din cele cinci săptămâni ale lunii septembrie, poliţia a raportat că niciun migrant nu a trecut frontiera în 12 zile consecutive. Ungaria a acordat anul trecut azil unui număr total de 508 refugiaţi, iar anul acesta se aşteaptă un număr similar.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au dat de internetul nelimitat și nu se mai desprind de filmele pentru adulți- antena3.ro
Citeste si: Rusia cere Occidentului să ”înceapă negocierile” pentru a pune capăt ”distrugerii populației ucrainene”- wowbiz.ro