Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.
Citeste si: Vladimir Putin, întâlnire de urgență cu Lukașenko. "Occidentul trebuie să ne trateze cu respect''
Rezultatele preliminare ale referendumului din regiunea Zaporojie arată că 93% din alegători sunt de acord cu aderarea la Rusia.
Doar 7% ar fi votat pentru susținerea statului ucrainean.
Citeste si: Soldații ruși fug de mobilizare: Nu vreau să-mi ucid poporul slav, frații, surorile mele
Guvernatorul regiunii est-ucrainene Lugansk, Serhi Haidai, susţine că ocupanții ruși au inventat o „prezență” de până la 50% la referendum.
Referendumuri sub amenințarea armelor
Oficialii ruși susțin că la referendumul pentru anexarea regiunii Lugansk au participat peste 50% dintre alegători.
Prezența la vot în Lugansk, până luni la ora 20:00, ora Moscovei, ar fi fost de 76,09%.
Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea ocupată Herson este de 48,91%, iar prezența la vot în regiunea Zaporijjie este de 51,55%.
Citeste si: ULTIMA ORĂ. Vladimir Putin, discurs despre anexarea la Rusia a celor patru regiuni din Ucraina unde vor avea loc referendumuri
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un mesaj emoţionant ascuns într-o sticlă a fost găsit în peretele unui far după 132 de ani- antena3.ro
Citeste si: Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO- wowbiz.ro
Parlamentul rus ar putea aproba joi anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Vineri, Vladimir Putin ar putea emite decretul oficial.
După o eventuală anexare a acestor teritorii ucrainene, Moscova poate prezenta contra-ofensiva ucraineană de recucerire a acestor regiuni drept o agresiune împotriva Rusiei.
Serghei Lavrov promite "protecție deplină" pentru noile teritorii
Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov, a declarat recent că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters.
"În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist" a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale ONU.
Citeste si: VIDEO- UPDATE: Bilanțul persoanelor decedate în atacul armat din Rusia crește la 13. 21 de persoane sunt rănite
Ministrul rus de externe a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.
Rusia, dispusă să folosească arme nucleare tactice în Ucraina
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care "va urma să fie consfinţit" în Constituţie în viitor,"este sub protecţia deplină a statului".
"Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său", a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.
Citeste si: Anunț pentru gospodinele de la bloc! Obiceiul care va fi taxat de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Gestul care te lasă fără cuvine! Ce a putut să facă The Urs pentru un tânăr din Chișinău: "Un om cu educație și respect poate face asta"- radioimpuls.ro
Citeste si: Zodiile care ar putea trece prin momente dificile până la sfârșitul anului 2024. Mihai Voropchievici: "Nu scapi"- antena3.ro
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi cea anterioară a preşedintelui Putin- despre faptul că este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare-, sunt "iresponsabile" şi absolut inacceptabil".
Marea Britanie a anunţat luni o nouă serie de sancţiuni în legătură cu ceea ce a calificat drept un "simulacru" de referendumuri organizate de Moscova în vederea ataşării la Rusia în patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei, controlate integral sau parţial de forţele ruse.
Marea Britanie a declarat că printre persoanele sancţionate figurează înalţi responsabili ruşi implicaţi în organizarea acestor referendumuri.
"Referendumurile fictive organizate sub ameninţarea armelor nu pot fi nici libere, nici echitabile şi nu le vom recunoaşte niciodată rezultatele", a transmis, printr-un comunicat, ministrul britanic de externe James Cleverly.
Referendumurile în cele patru regiuni ucrainene, Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia, sunt organizate între 23-27 septembrie. Alegătorii vor trebuie să-și exprime dorința dacă vor sau nu să intre în Federația Rusă.