Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că, până duminică la ora 16,00, pe teritoriul României se aflau 28.197 de cetăţeni ucraineni, menţionând că 318 au solicitat azil în țara noastră.

Citeste si: VIDEO| Mii de cetățeni ucraineni aşteaptă, ore în şir, să intre în România. Oamenii nu mai au mâncare, maşinile nu mai au benzină

Numărul mic de solicitanți de azi se explică și prin procedura greoaie pe care trebuie să o respecte refugiații- între alte condiții, ei trebuie să predea pașapoartele către autoritățile române.

Lucian Bode a prezentat situația refugiaților la zi

Potrivit ministrului de Interne, un număr de 56.371 de cetăţeni ucranieni au intrat prin punctele de trecere a frontierei în România în ultimele 4 zile.

Dintre aceștia, 28.174 au ieşit prin frontierele României, în această perioadă. "Aşadar, astăzi, la orele 16,00, pe teritoriul României se aflau 28.197 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, în acest moment, 318 au solicitat această formă de protecţie legală şi anume cazarea într-un centru de azil în unul din cele şase centre", a declarat duminică Lucian Bode.

Citeste si: BREAKING NEWS. Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare. Reacția NATO

Cei care au solicitat azil în România au fost repartizaţi la Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuta Mare, a mai afirmat Bode, după şedinţa de Guvern. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Raed Arafat se așteaptă la o creștere a numărului de refugiați

Autorităţile din România se pregătesc de creşterea numărului de persoane care ajung din Ucraina. În Siret sunt două tabere cu 400 de persoane, se instalează alta la Rădăuţi, în Sighetu Marmaţiei tabăra cu capacitate de 200 de persoane e goală, iar la Isaccea sunt corturi, spune Arafat.

Citeste si: UE închide complet spațiul aerian pentru ruși, anunță Ursula von der Leyen. Rusia Today și Sputnik vor fi interzise în UE

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică, după ce a vizitat mai multe tabere pentru cei sosiţi din Ucraina, că la Siret iniţial s-a instalat o tabără de 200 de locuri, apoi alta de 200 de locuri, iar acum se lucrează la instalarea unei noi tabere la Rădăuţi, unde vor fi inclusiv containere încălzite.

Tot la Rădăuţi a fost identificată o şcoală care poate caza 500 de persoane, aici urmând să ajungă în primă instanţă copiii, pentru că este mai cald, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Arafat, în Suceava au fost identificate aproximativ 3.000 de locuri de cazare voluntare, din care 400 la o mănăstire.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Arafat: Corturile sunt o soluție temporară

Raed Arafat a mai precizat că folosirea corturilor, care au „un grad de încălzire”, este o soluţie temporară, până când refugiaţii vor fi duși în locuri de cazare. Arafat a spus că există 400.000 de locuri în toată țara disponibile.

„Corturile au un grad de încălzire, soluţia lor este temporară, până mutăm oamenii în alte zone de cazare. Noi avem locuri catagrafiate locuri introduse într-o bază de date care depăşesc 400.000 de locuri în toată ţara, nu numai la zona de graniţă – şi locuri în hoteluri, în cămine, în săli de sport şamd. Să vedem care va fi fluxul şi se va adapta toată lumea pentru a primi otice vine. Dar ce este important de spus că din toţi care vin puţini cer azil în acest moment, restul pleacă mai departe sau pleacă la rude, sau eu şi-au rezolvat cazarea lor, deci la acest moment sunt puţini din cei care intră care cer azil şi care trebui să asigurăm cazare de lungă durată”, a adăugat Raed Arafat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si