In articol:
- Nelu Iordache, încarcerat din cauza dosarului autostrăzii Nădlac – Arad
- Nelu Iordache fusese achitat în primă instanță în dosarul "Transalpina 2"
- Ce acuzații i-au fost aduse lui Nelu Iordache în dosarul Transplpina 2
- De ce a fost condamnat în primul dosar
Citeste si: Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la 11 ani şi 9 luni de închisoare
Nelu Iordache, încarcerat din cauza dosarului autostrăzii Nădlac – Arad
Milionarul Nelu Iordache, patronul Romstrade și Blue Air, a fost condamnat în luna octombrie 2021 la 11 ani și 9 luni de închisoare pentru evaziune fiscală și delapidare. Sentința, fiind una definitivă, a fost urmată la scurt timp de încarcerarea omului de afaceri.
Nelu Iordache a ajuns în spatele gratiilor în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad. Iordache a fost în anii 2000 unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din domeniul construcțiilor, cu zeci de contracte câștigate cu statul român.
Citeste si: Ce au decis PNL și PSD după prima serie de negocieri. Viitorul Guvern va avea mai multe ministere
Nelu Iordache fusese achitat în primă instanță în dosarul "Transalpina 2"
Inițial, în dosarul cunoscut și sub numele de „Transalpina 2”, Nelu Iordache și cinci șefi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova au fost achitați. Achitarea în primă instanță venise după o achitare definitivă în dosarul Transalpina 1.
Alaturi de Nelu Iordache, in acelasi dosar, in baza aceluiasi temei, fuseseră achitati de catre catre TMB alti cinci inculpati trimisi in judecata pentru pretinse fapte de abuz in serviciu, toti angajati ai Directei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.
Ce acuzații i-au fost aduse lui Nelu Iordache în dosarul Transplpina 2
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: Inculpatii din cadrul Direcției Regionale de Drumuri Craiova, cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, au semnat cu o societate reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti – Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008.
Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordata de inculpata Iovan Florina, potrivit Luju.ro. In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari.
Astfel, in perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit.
In urma acestui demers infractional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina C.N.A.D.N.R., cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei.
Citeste si: Șpaga incredibilă cerută de fostul șef al IPJ Prahova pentru o promovare în funcție
De ce a fost condamnat în primul dosar
Potrivit procurorilor DNA, în perioada februarie- aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA (fosta Blue Air), achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.
"Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad", a arătat DNA.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe lângă asta, procurorii DNA susțin că până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi "justificat-o" prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.
"Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus", au mai arătat procurorii.
Potrivit sentinței de condamnare a lui Iordache, în acest caz, DNA-ul a fost sesizat de Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.
Sesizarea arăta că Nelu Iordache împreună cu un grup de persoane angajate ale societăților Blue Aie Transport Aerian SA și Romstrade SRL (la care acesta este acționar și asociat) au retras din conturile celor două societăți sume mari în numerar, cifrate la echivalentul total în lei a peste 40.000.000 de euro, pe care le-a schimbat în valută și le-a transferat ulterior atât în contul unor persoane fizice, cu justificarea achiziții terenuri, cât și în contul unor firme la care asociați unici și administratori erau cetățeni arabi, iar firmele nu figurau cu activitate economică.