Ultima aparitie publica a Regelui Mihai avea loc in noiembrie 2014 la evenimentul "porti deschise" de la Palatul Elisabeta.
In acea zi, Majestatea Sa l-a invitat la pranz pe presedintele ales, Klaus Iohannis. A fost pentru ultima oara cand i-a salutat pe romani de la balcon.
Vesti despre inrautarirea starii sale de sanatate au aparut in martie anul trecut. Tot atunci a venit si anuntul oficial al retragerii din viata publica.
Fusese diagnosticat cu o forma grava de leucemie si cu un cancer de piele si a fost supus unei interventii chirurgicale. Informatiile referitoare la starea sa de sanatate au fost putine si toate transmiteau ca e una fragila, dar echilibrata si stabila.
La doar o saptamana de la implinirea celor 96 de ani, cand Casa Regala a schimbat tonul in declaratii.
"Starea generala a Regelui Mihai s-a agravat si prezinta o slabiciune accentuata, cu o scadere semnificativa a rezistentei.
Principesa mostenitoare Margareta si principele Radu s-au dus de urgenta in Elvetia.
Regele Mihai a primit Sfanta Impartaranie de la trimisul inalt Preasfintiei sale Mitropolitul Iosif.
La nici o ora dupa, la resedinta din Aubonne a incercat sa intre si nepotul regelui, Nicolae.
"Domnul Medford Mills a agresat fizic si verbal trei persoane. Una din ele prezinta rani corporale. In final el a fost impiedicat sa fortele intrarea in casa. majestatea sa a facut clar de mai multe zile ca refuza sa-si vada nepotul, lucru adus la cunostinta domnului Medford Mills in repetate rinduri"
Nicolae a fost exclus din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei in 2015. A fost ultima mare decizie luata de Regele Mihai.
"Ma intristeaza profund si nu inteleg agresivitatea casei regale de a face tot posibilul de a ma impiedica sa imi vad bunicul si de ami discredita imaginea. Nu voi intra in acest joc murdar. Voi alege sa-mi respect bunicul in aceste momente dificile pentru ca asa se cuvine si asa este crestineste", scria pe Facebook imediat dupa scandal Nicolae.
Astazi, dupa aflarea teribilei vesti a mortii Majestatii sale, nepotul a postat un mesaj pe pagina sa de socializare si a precizat ca va participa la funeralii.
"Un doliu care va lasa Romania fara lacrimi.
Majestate, drum lin!"
Inainte de trecerea in nefiinta a Majestatii sale, Casa Regala a prezentat titlurile membrilor si ordinea in succesiune. La acea data, seful casei regale a Romaniei era Regele Mihai.
Ii urmeaza, in ordine Alteta sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, care ramane, acum dupa decesul tatalui sau, Custode al Coroanei Romaniei, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia si Principesa Maria.
De cand Majestatea Sa a fost tintuit de boala, de treburile Casei Regale s-a ocupat in permanenta principesa Margareta, desemnata si Mostenitoarea Coroanei Romaniei.
Averea regelui era estimata in cea mai recenta editie a Top 300 Capital cei mai bogati romani, la 63-65 de milioane de euro, in usoara crestere fata de anul trecut.
In 1948, cand comunistii i-au confiscat bunurile, suma se ridica 860 de milioane de dolari, in moneda de astazi.
Regele a stat in exil pana in 1990, cand a incercat sa revina in tara.
Insa abia in 1997 regele Mihai si Regina Ana primesc pasapoartele cu cetatenie romana.
Casa regala a recuperat 29 de palate si castele, cinci fabrici, mii de hectare de teren arabil, doua yahturi, paduri, sute de medalii si monede de aur in greutate de 15 kilograme.
Cand a abdicat fortat si a plecat in Elvetia, Regele Mihai nu a luat cu el nimic. Dupa ce s-a casatorit cu Ana de Bourbon, a locuit cu chirie sau pe la rude. Abia in anii 70 a reusit sa-si cumpere o casa la Versoix, in rate. Ca sa isi intretina familia a crescut gaini, a cultivat flori si zarzavat, a fost pilot de incercare si broker.
Abia in 2001, statul roman a decis sa-i restituie o parte din bunuri, iar mai apoi castelul de la Savarsin. In 2008, Castelul Peles, construit de Carol I din fondurile proprii, a revenit si el familiei regale. Palatul Elisabeta, resedinta oficiala, nu este in proprietatea Casei regale ci doar in posesie, pe timpul vietii monarhului.