Destinul lui Mihai I avea sa o poarte si pe Ana de la o ferma din Hertfordshire la o viata nobila in zona rurala, departe de lume, in Elvetia. Ana a fost regina unei tari a carei limba nu o vorbea. Principesa Ana n-a putut calca pe pamânt românesc pâna la vârsta de 70 de ani.

Sotia regelui exilat Mihai I era inrudita cu majoritatea familiilor regale din Europa. A trait insa cu simplitate si demnitate alaturi de regele care fusese deposedat de drepturile si obligatiile ce-i reveneau prin nastere.

Cuplul regal a aparut din nou in public dupa caderea regimului comunist in 1989. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Ana de Bourbon-Parma l-a cunoscut pe Regele Mihai in noiembrie 1948, la hotelul Claridge’s din Londra, la o receptie organizata dupa nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

“L-am cunoscut pe Mihai la varul meu, Jean de Luxemburg, care dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra.

Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcâiele ca un soldat! M-am simtit atât de umilita de mine insami, incât am iesit imediat”, afirma Regina intr-un interviu acordat TVR in 2008.

Desi intâlnirea celor doi a fost protocolara, Regele Mihai I a dezvaluit apoi ca a avut un "coup de foudre" când a intâlnit-o pe Ana. "S-a indragostit de Ana, a fost fermecat de privirea ei patrunzatoare, de zâmbetul ei increzator si de simplitatea ei", relateaza The Telegraph. La sfârsitul receptiei, Regele i-a cerut mâna Principesei, care l-a refuzat.

Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne. Inainte de se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa “la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca “mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos”, dupa cum a marturisit el mai târziu.

A doua zi dupa ce s-au cunoscut au mers sa viziteze impreuna Saint James' Palace. Un prieten al Regelui a observat ca Mihai I parea remarcabil de relaxat in compania Anei.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne. Inainte de se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa “la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca “mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos”, dupa cum a marturisit el mai târziu.

Pentru ca relatia celor doi sa devina oficiala era nevoie de acceptul Executivului. Premierul comunist Petru Groza i-a transmis insa ca guvernul “nu si-ar fi permis cheltuielile necesare unei nunti”.

Nunta celor noi a avut loc in exil, la Palatul Regal din Atena, in 10 iunie 1948. Regele Paul al Greciei, unchiul preferat al lui Mihai dinspre mama, a fost singurul monarh dintre familiile domnitoare ale Europei care i-a ajutat sa se casatoreasca in contextul in care Vaticanul nu a vrut sa accepte mariajul dintre o principesa catolica si un rege ortodox. Totodata, traditia monarhica româna stipula ca urmasii sa fie botezati in religia ortodoxa. Din familia principesei a participat la nunta doar unchiul ei, printul protestant Erik, care a si condus-o la altar.

Citeste mai multe Mediafax.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si