Regele Mihai si Regina Ana, cea mai lunga poveste de dragoste pe care a avut-o Casa Regala a Romaniei
Jurnalistii de la The Telegraph vorbesc despre intâlnirea Regelui Mihai I cu Ana:"Mihai I a fost fermecat de privirea patrunzatoare si de zâmbetul Anei".Destinul lui Mihai I in exil avea sa o poarte pe Ana de la o ferma din Hertfordshire la o viata nobila in zona rurala,departe de lume,in Elvetia.
Author: A.S. Webeditor: I. I. marți 05 decembrie 2017 , 13:39
Destinul lui Mihai I avea sa o poarte si pe Ana de la o ferma din Hertfordshire la o viata nobila in zona rurala, departe de lume, in Elvetia. Ana a fost regina unei tari a carei limba nu o vorbea. Principesa Ana n-a putut calca pe pamânt românesc pâna la vârsta de 70 de ani.
Sotia regelui exilat Mihai I era inrudita cu majoritatea familiilor regale din Europa. A trait insa cu simplitate si demnitate alaturi de regele care fusese deposedat de drepturile si obligatiile ce-i reveneau prin nastere.
Cuplul regal a aparut din nou in public dupa caderea regimului comunist in 1989. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.
Ana de Bourbon-Parma l-a cunoscut pe Regele Mihai in noiembrie 1948, la hotelul Claridge’s din Londra, la o receptie organizata dupa nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten.
“L-am cunoscut pe Mihai la varul meu, Jean de Luxemburg, care dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra.
Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcâiele ca un soldat! M-am simtit atât de umilita de mine insami, incât am iesit imediat”, afirma Regina intr-un interviu acordat TVR in 2008.
Desi intâlnirea celor doi a fost protocolara, Regele Mihai I a dezvaluit apoi ca a avut un "coup de foudre" când a intâlnit-o pe Ana.
"S-a indragostit de Ana, a fost fermecat de privirea ei patrunzatoare, de zâmbetul ei increzator si de simplitatea ei", relateaza The Telegraph. La sfârsitul receptiei, Regele i-a cerut mâna Principesei, care l-a refuzat.
Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne. Inainte de se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa “la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca “mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos”, dupa cum a marturisit el mai târziu.
A doua zi dupa ce s-au cunoscut au mers sa viziteze impreuna Saint James' Palace. Un prieten al Regelui a observat ca Mihai I parea remarcabil de relaxat in compania Anei.
Ulterior, Regele, Regina-Mama Elena si Principesa Ana au plecat la Lausanne.
Inainte de se intoarce la Bucuresti, Ana i-a spus lui Mihai ca accepta cererea in casatorie. Regele Mihai a revenit acasa “la sfatul expres al lui Winston Churchill", care l-ar fi sfatuit ca “mai presus de orice, un rege trebuie sa fie curajos”, dupa cum a marturisit el mai târziu.
Pentru ca relatia celor doi sa devina oficiala era nevoie de acceptul Executivului. Premierul comunist Petru Groza i-a transmis insa ca guvernul “nu si-ar fi permis cheltuielile necesare unei nunti”.
Nunta celor noi a avut loc in exil, la Palatul Regal din Atena, in 10 iunie 1948. Regele Paul al Greciei, unchiul preferat al lui Mihai dinspre mama, a fost singurul monarh dintre familiile domnitoare ale Europei care i-a ajutat sa se casatoreasca in contextul in care Vaticanul nu a vrut sa accepte mariajul dintre o principesa catolica si un rege ortodox. Totodata, traditia monarhica româna stipula ca urmasii sa fie botezati in religia ortodoxa. Din familia principesei a participat la nunta doar unchiul ei, printul protestant Erik, care a si condus-o la altar.