Close sidebar
Close sidebar

Regele s-a intors definitiv acasa. Toate clopotele bisericilor bat in amintirea Regelui Mihai I al Romaniei

Toate clopotele bisericilor, manastirilor, schiturilor ortodoxe din Romania bat în amintirea Regelui Mihai I al Romaniei. Sicriul în care se afla trupul neînsufletit a fost adus în Romania cu o aeronava militara C27J Spartan al Fortelor Aeriene Romane, configurat special pentru aceasta ceremonie.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

UPDATE: Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a ajuns la Castelul Peles. 

Cortegiul funerar al regelui Mihai a ajuns la Sinaia, unde sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai va fi asezat, pentru cateva ore, in Holul de Onoare al castelului Peles.

Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus in Romania la ora 11.00, cu o aeronava militara care a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda, iar dupa o scurta ceremonie militara sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale a fost urcat intr-o masina pentru a fi dus la Castelul Peles.

In unele localitati, oamenii au iesit pe marginea DN1 ca sa asiste la trecerea cortegiului funerar, unii dintre ei avand steagurile Romaniei.

La Sinaia, sute de oameni au asteptat cortegiul funerar, aplaudand la trecerea acestuia.


Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peles la ora 13.25.

La sosirea cortegiului, regimentul de garda a prezentat onorul.

Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost purtat pe brate de opt militari, cum s-a intamplat si la Aeroportul Otopeni, si dus in castel, unde a fost asezat in Holul de Onoare, unde va ramane pana la ora 18.00.

In prezentata membrilor familiei regele, va avea loc o ceremonie religioasa.

La Castelul Peles va sosi, la ora 14.30, si presedintele Klaus Iohannis, pentru a transmite condoleante.

 

Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus in România, sosind, la ora 11.00, cu o aeronava militara care a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda, unde a avut loc o slujba religioasa.

 

De la aeroport, sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat cu o masina la Castelul Peles, unde va ramâne pentru câteva ore, apoi va fi transportat la Bucuresti si va fi depus in Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va ramâne pâna sâmbata, ziua in care va avea loc inmormântarea, la noua catedrala Episcopala de la Curtea de Arges. Sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucuresti la Curtea de Arges.

La bordul aeronavei cu care a fost adus regele Mihai s-au aflat principesele Elena si Sofia. Pe tot traseul de la Geneva la Bucuresti au facut de garda militari din Brigada 30 Garda Mihai Viteazul.

La aeroport au fost prezenti Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Principele Radu, Principesa Maria, precum si nepotul regelui Mihai, fostul principe Nicolae, alaturi de logodnica sa, dar si numeroase oficialitati.

De la avion, sicriul cu trupul Majestatii Sale a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si depus pe un catafalc. Au fost intonate imnul national si cel regal, apoi la Salonul Oficial a fost oficiata o slujba religioasa.

Ceremonia de la Otopeni a avut caracter militar.

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

 

La ora 11.00, au fost trase clopotele clopotele catedralelor, manastirilor si bisericilor din intreaga tara.

De la Aeroportul Otopeni, sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai este transportat cu masina la Sinaia, iar la ora 14.00 va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia. Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles este urmatorul:

-  Ora 14-15: Institutia presedintelui României, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României si ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României si ai Parlamentului Republicii Moldova.

-  Ora 15-16: Reprezentantii institutiilor statului, centrale si locale.

-  Ora 16-17: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.

-   Ora 17-18: Reprezentantii Academiei Române si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.

Publicul nu va avea acces pe durata sederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peles si, in anumite intervale orare, in Holul de Onoare.

Miercuri, la ora 18.00, corpul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul si presa nu vor avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea in Palatul Regal.

Toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Majestatii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, intre ora 21.00 si ora 24.00; joi, 14 decembrie, intre ora 08.00 si ora 22.00 si vineri, 15 decembrie, intre ora 08.00 si ora 22.00. Intrarea este libera.

Cei prezenti la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugati sa respecte urmatoarele reguli:

- Sa fie imbracati in tinuta corespunzatoare, cu culori inchise.

- Sa nu poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase de niciun fel.

- Sa nu vina insotiti de copii sub 7 ani, nici cu carucioare de copii.

-  Sa nu foloseasca aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea si filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

-  Sa aiba la ei un document de identitate.

-  Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal sau pe trotuarul din fata grilajului Palatului. Personalul Casei Majestatii Sale va fi la fata locului, pentru a indruma publicul participant.

-  Persoanele care vin la catafalc sunt rugate sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin posta, pe adresa Palatului Elisabeta.

-  in incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Pe perioada accesului la Palatul Regal va functiona un post de prim-ajutor.

in ziua de sâmbata, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces in Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neinsufletit al Regelui Mihai va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari români, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, in semn de omagiu, de un vehicul militar operational. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormântare. Publicul si presa nu vor avea acces in catedrala.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, sos. Kiseleff, sos. Bucuresti-Ploiesti.

Sicriul cu corpul neinsufletit al Majestatii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucuresti la Curtea de Arges. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a României. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara Regala Baneasa.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa in urmatoarele localitati: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitesti (ora 16.46).

17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gara la Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Prezenta presei si a publicului va fi permisa la Gara din Curtea de Arges.

La ora 17.50, va avea loc slujba de ingropare a Regelui Mihai I in Catedrala Mânastirii Curtea de Arges. La ora 18.20, sicriul va fi purtat intr-o procesiune pe jos catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasa a ingroparii in Noua Catedrala Arhiespiscopala si Regala.

La funeraliile regelui Mihai sunt asteptati, sâmbata, si regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, printul Charles al Marii Britanii si zeci de reprezentanti ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este asteptat si regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânar monarh european in exercitiu, precum si Printul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Regele Mihai- care implinise 96 de ani in 25 octombrie- a incetat din viata in 5 decembrie, la resedinta sa din Elvetia.

 

 

Foto: captura video AGERPRES

Sursa video: TVR

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI