Regizorul Radu Penciulescu a murit! Fondatorul Teatrului Mic s-a stins din viață la 88 de ani
Radu Penciulescu, regizor de teatru și fondatorul Teatrului Mic, a murit joi seară, la vârsta de 88 de ani.
Regizorul s-a stins din viață în Suedia, acolo unde era stabilit încă din 1973.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe George Dem. Loghin și Dina Cocea. Adept al sistemului lui Constantin Stanislavski, Penciulescu a lucrat după absolvire ca regizor angajat la Oradea și Craiova. Cunoscut atât ca un excepţional regizor, cât şi ca un redutabil pedagog în domeniu, Penciulescu a fost şi director al Teatrului Mic, pe care l-a înfiinţat în 1964, fiind primul director al instituţiei (post din care şi-a dat demisia în 1969), informează Libertatea.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În aceeaşi perioadă a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă, a lui David Esrig). Înainte de a părăsi România, a montat spectacole și în București pe scenele teatrelor Mic, Național și Bulandra.
În 1973 a plecat din ţară şi s-a stabilit în Suedia, unde din 1988 până la pensionare a fost profesor la Institutul de Teatru din Malmö la materia interpretare teatrală. În perioda de directorat a lui Ion Caramitru la Teatrul Național din București, Radu Penciulescu a regizat texte de Dostoievski („Legenda Marelui Inchizitor”), Shakespeare („Macbeth”) și Emil Cioran („Celălat Cioran”).A montat spectacole de referinţă, precum „Doi pe un balansoar” (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc),”Richard II”, „Tango”, o dramatizare după „Baltagul”, „Dansul sergentului Musgrave”, „Regele Lear”, la Teatrul Naţional Bucureşi,”Woyzeck”, la Piatra Neamţ, „Vicarul”, la Teatrul Bulandra din
Capitală. A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generaţiei sale.