Reguli de desfășurare a Evaluării Naționale 2021. Examenele de Evaluare Națională se desfășoară și în 2021 în condiții specifice pandemiei de coronavirus, cu restricții și reguli diferite. Vestea bună este că ministrul Educației a anunțat că va fi organizată o sesiune specială pentru Evaluarea Națională pentru elevii care nu s-au putut prezenta la data stabilită anterior. 

Citeste si: Evaluare Națională clasa a IV-a. Elevii susțin proba la matematică

Când are loc Evaluarea Națională 2021

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial, potrivit Edu.ro. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune (pandemia a făcut necesară și o sesiune specială în 2021). Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.

Citeste si: Evaluările naționale de la finalul claselor a VI-a, a IV-a şi II-a din anul şcolar 2020 – 2021 vor începe de miercuri

Media obținută la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Coordonarea la nivel județean și al municipiului București a organizării examenelor, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Potrivit calendarului de examene publicat de Ministerul Educației, examenul de Evaluare Națională 2021 începe în data de 7 iunie, prin înscrierea elevilor, primul examen are loc la 22 iunie (Limba

și literatura română), iar Afișarea rezultatelor se va face pe 29 iunie 2021.

Citeste si: Subiecte Romana simulare Evaluarea Naţională 2021

Reguli de desfășurare a Evaluării Naționale, în contextul pandemiei de coronavirus

Ministrul Educației Naționale, Sorin Câmpeanu, a anunțat că vor fi cazuri speciale în care Ministerul Educaţiei va da derogare pentru ca examenele Evaluării Naţionale să fie susținute, atât online cât și cu prezență fizică.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

ORDINUL privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2020-2021 poate fi văzut aici.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Se constată o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu Covid-19, atât în rândul elevilor, cât şi al personalului”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio,

precum și orice mijloc
electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile legii și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

Completările aduse metodologiei de organizare și desfășurare a examenului pot fi văzute aici.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise, fără a primi subiectele.

Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Până la începerea probelor scrise, comisiile județene și Comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale iau/ia toate măsurile, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcționale de supraveghere video și audio.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu- anunț pentru toți elevii din România. Ce se întâmplă din data de 5 mai 2021

Sesiune suplimentară pentru Evaluarea Națională. De ce s-a luat această decizie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că se va organiza încă o sesiune pentru Evaluarea Naţională la doar două săptămâni după prima. Această decizie a fost luată pentru acei elevi care nu s-au putut prezenta la prima sesiune de examene.

Întrebat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, dacă vor exista sesiuni speciale pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat pentru elevii au fost in izolare s-au erau infectați cu virusul SARS Cov-2, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns:

"Elevii care susţin examenul de Bacalaureat au o doua şansă în sesiunea din toamnă. Am considerat că este echitabil să aibă şi elevii care susţin Evaluarea Naţională aceeaşi şansă. Drept pentru care va fi organizată o sesiune suplimentară pentru Evaluarea Naţională la două săptămâni după prima sesiune. În această sesiune se vor putea prezenta elevii care au fost împiedicaţi fără voia lor să se prezinte în prima etapă de Evaluare Naţională” , a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Calendar Examen Evaluare Națională 2021

7 – 11 iunie 2021: înscrierea la evaluarea națională

11 iunie 2021: încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

24 iunie 2021: Matematică – probă scrisă

25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

29 iunie 2021: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00): depunerea contestațiilor

30 iunie – 4 iulie 2021: soluționarea contestațiilor

4 iulie 2021: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursa: Edu.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si