Reguli noi privind folosirea trotinetelor electrice: Conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 16 ani, iar proprietarii vehiculului trebuie să dețină o asigurare obligatorie
Marți, 7 noiembrie, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a amendat un proiect de lege cu privire la folosirea trotinetelor electrice.
În ceea ce privește conducerea trotinetelor electrice, deputații juriști au venit cu propunerea ca, pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
„Am spus de la început că din punctul nostru de vedere trotineta electrică reprezintă un mijloc de mobilitate urbană, nu ne propunem să interzicem acest mijloc de transport prin normele pe care le adoptăm, ci să facem acest mijloc de transport mai prietenos cu comunitatea.
Şi atunci, normele pe care le veţi regăsi în proiectul adoptat astăzi de comisia juridică a Camerei Deputaţilor se referă printre altele la instituirea unei obligaţii de asigurare pentru cei care utilizează trotineta electrică, cu precizarea că pentru trotinetele aflate în regim de self service adică cele care se închiriază, există deja o astfel de asigurare, ceea ce reprezintă o conduită de bună practică”, a
explicat deputatul PNL, Gabriel Andronache, după şedinţa comisiei juridice.
Proprietarul vehiculului trebuie să aibă o asigurare obligatorie
Mai exact, este vorba despre vârstă minimă: cel puțin 16 ani. De asemenea, proprietarul vehiculului trebuie să aibă o asigurare obligatorie.
Mai mult decât atât, în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service trebuie completat un chestionar de cinci întrebări obligatorii, care se referă la legislația rutieră.
„Este absurd ca cineva să circule pe drumurile publice cu un mijloc de transport şi să nu ştie ce este aceea trecere de pietoni, ce înseamnă culoarea roşie a semaforului. Fiecare dintre noi cred că am observat lucrul acesta, că în trafic utilizatori de trotinete electrice trec pe culoarea roşie ca şi cum semaforul nu ar exista.
Şi atunci, ca mijloc preventiv, se va institui această obligaţie şi cei care închiriază trotinete electrice au spus că este posibilă o astfel de soluţie tehnică ca, în cadrul aplicaţiei, înainte de a închiria, să completeze şi să răspundă la 5 întrebări din legislaţia rutieră aflată în vigoare”, a explicat deputatul PNL, Gabriel Andronache, potrivit Hotnews.ro
Casca de protecție va trebui purtată în anumite condiții
O altă condiție este aceea a purtării unei căști de protecție, dar în anumite condiții. Potrivit statisticilor Poliției, accidentele mortale sau cele din care au rezultat răni grave au fost produse în urma unor situații în care persoanele care folosesc o trotinetă electrică sau bicicletă electrică nu purtau cască de protecție.
În acest sens, deputații din Comisia juridică urmează să pună în consens noile propuneri cu un alt proiect de care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.
În urma dezbaterilor din Comisia Juridică, proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului. În acest caz, Camera Deputaților este forul decizional, potrivit Antena3.ro