Reguli nunţi octombrie 2021: Câţi invitaţi au voie la un astfel de eveniment?
Numărul cazurilor de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele zile, iar autoritățile au stabilit noi reguli pentru desfășurarea evenimentelor private în localitățile care se află în scenariul roșu.
Author: Catalina Popa luni 27 septembrie 2021 , 12:35
UPDATE: Noile reguli care intră în vigoare de la 1 octombrie 2021 privind organizare de nunţi, botezuri sau alte petreceri private
Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a
180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Reguli nunţi octombrie 2021: Câţi invitaţi au voie la un astfel de eveniment? Regulile după care se vor desfășura în scenariul roșu
Situația epidemiologică s-a degradat semnificativ în ultima perioadă, zeci de localități au intrat în secenariul roșu, astfel că autoritățile au reintrodus o parte din restricțiile care au fost impuse pe perioada pandemiei de Covid-19.
Evenimentele private au și ele de suferit, mai ales că, în ultimele zile, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut semnificativ pe teritoriul României. În acest context, reprezentanții autorităților au decis să permită în continuare organizarea nunților și botezurilor, însă la final de septembrie și în luna octombrie, aceste evenimente vor avea loc doar cu respectarea unor reguli foarte stricte, mai ales în zonele aflate în scenariul roșu.
Ce se întâmplă cu nunțile în scenariul roșu?
Potrivit măsurilor stabilite de autorități, organizarea evenimentelor private precum nunți, botezuri, mese festive va fi permisă, însă dacă acestea au loc în scenariul roșu, mirii și invitații trebuie să țină cont de o serie de reguli stricte.
Acolo unde incidența este între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, nunțile, botezurile și evenimentele private vor putea fi organizate cu un număr de cel mult 200 de participanți în interior, cu condiția ca pentru fiecare persoană să fie asigurată o suprafață de
minimum 2 mp. Începând cu data de 25 septembrie 2021, participarea la nunți, botezuri și alte petreceri private se va putea face doar pe baza certificatului verde.
Mai exact, acolo unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, persoanele care participă la astfel de evenimente trebuie să demonstreze că s-au vaccinat împotriva noului coronavirus cu schema completă, că au trecut prin boală sau să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID.
Organizatorii evenimentelor trebuie să se asigure că aceste reguli sunt respectate de toți invitații. Astfel, în localitățile unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la 1000 de locuitori, verificarea certificatului verde se va face la intrarea în localul unde are loc nunta, botezul sau
petrecerea privată.
Persoanele care nu sunt vaccinate, dar vor să participe la nunți în septembrie și octombrie 2021 trebuie să îi anunțe pe miri de acest lucru. Costurile testării pentru COVID-19 vor fi suportate fie de miri, fie de organizatorii evenimentului, fie de persoana care își dorește să participe la eveniment.
Raed Arafat, șeful DSU, a făcut o serie de precizări cu privire la desfășurarea nunților în scenariul roșu, menționând că este foarte important ca toate regulile să fie respectate pentru a preveni răspândirea coronavirusului în comunitate.
„ Nu este suficient, pentru că știm că oamenii nu vor sta, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul este și moral, și legal, obligat să verifice că toate persoanele care intră respectă regulile certificatului verde.
Mai mult, ospătarii și cei care deservesc, ei trebuie să poarte mască tot timpul și acest lucru este clar, trebuie să poarte mască nu sub nas, nu sub bărbie, ci complet să acopere nasul și gura, trebuie să se dezinfecteze de la o masă la alta când ating lucrurile pe care le-au adus alte persoane, trebuie să existe dezinfectant la fiecare masă și trebuie să fie atenți ca oamenii să respecte regulile.