Reguli pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun. Noile măsuri intră în vigoare pe 15 mai
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat vineri noile reguli pentru bucureștenii care circulă cu mijloacele de transport în comun.
„S-a sfârşit starea de urgenţă, a început starea de alertă şi sunt noi reguli inclusiv pentru mijloacele de transport în comun. Rugămintea noastră este să se respecte măsurile, tocmai pentru a avea cât mai puţine îmbolnăviri. Vă transmit câteva dintre regulile valabile în starea de alertă.
Citeste si: Pandemia face ravagii. Sute de mii de romani ramasi someri abia au ce sa puna pe masa
Avand in vedere restricţiile, vor fi permisi calatorii care pot sa stea pe scaune. Practic, avem 27 de scaune iar in picioare ar fi incaput pana la 100 de pers. Acum sunt permise maxim 30 de pers. Practic vor fi 27 de persoane pe scaune si inca 30 pastrand distantarea fizica”, a declarat Gabriela Firea.
Și cei care circulă cu metroul vor fi obligați, începând cu 15 mai, să poarte mască de protecție.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise.
Începând cu data de 15.05.2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
a) asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru;
c) respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourile cu spații comune (open space) și a regulilor privind funcționarea unităților de cazare în regim hotelier;
d) decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranșe de minim 20% din personal.
Citeste si: Stare de alertă. Toate măsurile anunțate pentru următoarele 30 de zile. Punct cu punct
Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:
a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,30C;
c) să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.
Citeste si: Noul model de declaraţie pe proprie răspundere 15 mai stare de alertă- FORMULAR ONLINE
Operatorii de transport persoane, publici și privați, își organizează activitatea astfel încât să fie respectate regulile specifice.
(1) Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise.