Manastirea de la Prislop este una dintre cele mai vestite manastiri din Romania, iar asta datorita faptului ca aici isi si doarme somnul de veci Arsenie Boca, care s-a stins din viata la data de 28 noiembrie 1989.

Considerat de multi credinciosi un adevarat sfant, parintele Arsenie Boca este al treilea ctitor al manastirii. A conceput si indrumat lucrarile de infrumusetare ale lacasului sfant in perioada 1948-1988, unele din lucrari fiind facute chiar de el.


Mii de oameni vin anual in pelerinaj la mormantul lui Arsenie Boca, sa se roage si sa ii multumeasca pentru minunile pe care le face pentru ei. Fiind vorba de foarte multi credinciosi care bat zilnic drumul pana la mormant, maicutele au impanzit zona manastirii cu placute in care ii roaga pe pelerini sa respecte cateva reguli:


1. Pastrati curatenia. Nu aruncati gunoiul pe jos

2. Accesul cu animale este interzis

3. Se interzice comercializarea oricaror obiecte in parcare si pe drumul de acces in manastire

4. Orice tigara aprinsa este tamaie adusa diavolului

5. Daca aveti evlavie fata de parintele nostru Arsenie, va rugam pastrati linistea, curatenia si tinuta decenta in manastire

6. Fotografiatul interzis. Filmatul interzis

7.
In manastire se intra cu tinuta decenta

8. Nu introduceti biletele si bani in zidul Sf. Biserici

9. Pastrati linistea, inchideti telefonul si nu introduceti bani in zidul bisericii

10. Va rugam, nu aprindeti lumanari in padure

11. Nu aruncati bani in apa, prapastie sau in alte locuri. Acest obicei nu este placut lui Dumnezeu

12. Nu aprindeti lumanari in pestera

13.
Nu puneti bani si biletele in crapaturile pesterii


Manastirea Prislop este amplasata intr-o zona pitoreasca, la altitudinea de 580 de metri, intr-o poienita, strajuita de culmile domoale ale Muntilor Poiana Rusca, la 13 kilometri de orasul Hateg si 16 km de municipiul Hunedoara. Prin curtea manastirii trecere paraul Silvas.

A devenit un loc de pelerinaj pentru credinciosi datorita faptului ca aici se odihneste parintele Arsenie Boca, care este considerat de catre unii din ucenicii sai ca fiind cel mai mare duhovnic roman al secolului XX.

Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910, Vata de Sus, Hunedoara, a fost staret la Manastirea Sambata de Sus si la Manastirea Prislop. Datorita faptului ca era vizitat de mii de credinciosi, multi ani, parintele a fost hartuit de Securitate. A fost inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea.

In 1959, i se insceneaza nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism si pentru a i se interzice sa slujeasca la altar. A fost permanent supravegheat de Securitate si n-a mai fost primit in Biserica decat ca muncitor pictor bisericesc.
In 1968, este pensionat cu o pensie mizera. In perioada 1968-1984, picteaza biserica de la Draganescu, Giurgiu. S-a retras dupa 1984, la Sinaia, unde din 1969 si-a avut chilia si atelierul de pictura. Pe 28 noiembrie, 1989, la varsta de 79 de ani, a murit. Ultima lui dorinta a fost sa fie inmormantat la Manastirea Prislop.


Mormantul lui de la Manastirea Prislop este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara. Numarul de credinciosi care vin pe 28 noiembrie, cand se praznuieste pomenirea lui Arsenie Boca, este de 30-40.000 de oameni.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si