Regulile nescrise ale nunților. Ce nu trebuie să faci și cum să NU te îmbraci la o nuntă
Ai fost invitat de curând la o nuntă, dar vrei să nu dai greș cu ținuta și gesturile tale?! Află de la noi pașii de succes pentru a radia în cadrul unei petreceri.
Chiar dacă întreaga planetă este afectată de pandemia COVID-19, iar petrecerile au fost din ce în ce mai rare, din cauza numărului restrâns al persoanelor care pot participa în cadrul unui eveniment, vremurile bune nu vor întârzia să apară. Așa cum mirele și mireasa trebuie să urmeze anumite reguli de conduită în ziua nunții, și invitații trebuie să respecte un anumit set de reguli. Există anumite reguli de conduită pentru invitați de care trebuie să se țină cont pentru ca aceștia să nu ajungă într-o situație jenantă.
Atenție la invitațiile primite
Pentru început, trebuie să le răspundeți invitației pe care v-a oferit-o. Invitația are imprimate în partea de jos, literele RSVP și o dată. “RSVP” vine din franceză( repondez s’il vous plait) și înseamnă “vă rugăm să răspundeți”. Acest termen limită este dat pentru ca mirii să poată finaliza planurile cu firma de catering și cu furnizorii. Dacă nu vrei să dai greș, trebuie să dai un răspuns cât mai curând.
Deși se consideră a fi lipsă de bune maniere dacă invitații răspund după data limită, este și mai rău ca aceștia să apară la nuntă fără să dea vreun răspuns. Acest lucru este un inconvenient major pentru mire și mireasă, întrucât aceștia nu sunt pregătiți să primească invitați în plus. Invitații care apar la nuntă făra să fi dat un răspuns în prealabil, cel mai probabil nu vor avea loc la mese și nici nu vor putea fi serviți cu mâncare și băutură.
Acest lucru îi pune pe miri în încurcătură, de aceea este bine să vă asigurați că răspundeți invitațiilor la nuntă.
Trebuie să rețineți că dacă pe plic aveți scris: „plus unu”, înseamnă că puteți veni însoțit de cineva la petrecere.
Al doilea pas important ține de normele de etichetă privind ținuta de nuntă. Dacă ceremonia va avea loc în biserică, formalitatea este importantă. Femeile trebuie să poarte rochii și ciorapi fini, iar bărbații trebuie să poarte costume.
La nunțile ce au loc dimineața se pot purta pălării și mânuși. Nunțile care au loc după-amiaza sunt adeseori semi-formale.
Dacă petrecerile au loc seara, ținuta poate fi formală sau lejeră. Când aveți dubii, uitați-vă ce scrie pe invitație. Cuplul poate avea o nuntă tematică sau se poate căsători pe plajă și invitații trebuie să se conformeze. Invitații nu trebuie să poarte alb în intregime. Această culoare este rezervată pentru mire și mireasă.
În unele culturi, o ținută neagră este un semn de dezaprobare, prin urmare fiți atenți ce purtați. Normele de etichetă în ceea ce privește ținutele de nuntă sunt importante și trebuie să fie înțelese înainte de eveniment.
Bunele maniere la ceremonie
Nu purtați o conversație cu persoana de lângă în timpul ceremoniei de nuntă. Trebuie să aveți puțină considerație față de cuplu și față de ceilalți invitați prezenți.
Alte sfaturi pentru comportamentul din timpul ceremoniei includ:
Sosirea la timp: întârzierile reprezintă o lipsă de respect față de organizatorii nunții și fața de miri. Nu întârziați la nuntă!
Fără fotografii în timpul ceremoniei: puteți face fotografii cuplului după ceremonie, însp niciodată în timpul ceremoniei. După luna de miere, este politicos sa cereți miresei copii dupa fotografiile realizate de către fotograful profesionist.
Opriți-vă telefoanele mobile: închideți telefonul mobil sau lăsați-l în mașină. Dacă telefonul sună în timpul ceremoniei, vă veți simți jenați. Nu vorbiți la telefon și nu trimiteți mesaje text odată ce ați ajuns la locația ceremoniei.
Scoateți-vă pălăria și ochelarii de soare: în general, atunci când intră într-o clădire, oamenii își scot pălăria și ochelarii de soare. Cu excepția cazului în care pălăria face parte din ținuta de nuntă (joben la o nuntă tematică, de exemplu), aceasta trebuie să fie dată jos.
Bunele maniere nu trebuie să fie uitate nici după ce se încheie ceremonia. Deși recepția este mai relaxată decât ceremonia, tot există câteva reguli de care invitații trebuie să țină cont, și anume:
Cina: invitații trebuie să le permită celor de la masa principală să înceapă să mănânce primii, în afara cazului în care primesc instrucțiuni de la gazdă că pot începe să mănânce odată ce au fost serviți.
Dansul: chiar dacă ai chef să dansezi, nu uita că primul dans îi aparține cuplului. Verifică programul de nuntă pentru a vedea dacă mai sunt programate și alte dansuri speciale. Uneori, după dansul mirelui cu mireasa pot urma dansul miresei cu tatăl ei și dansul mirelui cu mama lui.
Alcoolul: nu vreți să vă pierdeți capul la nunta cuiva drag. Este indicat să vă cunoașteți limita.
Activitățile speciale: nu luați prea în serios activitățile speciale. Nu este nevoie să vă îmbulziți pentru a prinde jartiera sau buchetul miresei. Dacă la nuntă va fi și karaoke, aplaudați-i pe participanți, chiar dacă nu au fost extraordinari. Iar dacă la recepție vor fi și jocuri, nu reacționati urât dacă nu câștigați.
O nuntă trebuie să fie plăcută pentru toți cei implicați. Dacă veți ține cont de bunele maniere, le veți dărui mirilor amintiri deosebite și le veți arăta respectul adecvat pentru uniunea lor.