Reinfectarea cu SARS-CoV-2 crește riscul de deces sau de spitalizare. Ce spun cercetătorii în domeniu
Potrivit cercetătorilor, reinfectarea cu covid-19 crește riscul de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate asociate virusului.
Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate de Departamentul pentru veterani din Statele Unite din 1 martie 2020 până pe 6 aprilie 2022 corespunzătoare unui număr de 443.588 de pacienţi.
''Reinfectarea cu COVID-19 creşte atât riscul efectelor acute, cât şi riscul de COVID de lungă durată'', a spus dr.
Cei ce se reinfectează cu covid-19 au un risc de deces de peste două ori mai mare şi un risc de spitalizare de trei ori mai mare în comparaţie cu pacienţii infectaţi o singură dată cu SARS-CoV-2.
Citește și: Rețete care susţin sistemul imunitar pe timp de iarnă
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
''Chiar dacă o persoană a avut o infecţie iniţială, iar apoi s-a vaccinat- ceea ce înseamnă imunitate dublă în urma infectării anterioare şi a vaccinării-, ea este în continuare susceptibilă de efecte adverse odată cu reinfectarea'', a precizat conducătorul studiului, Ziyad Al-Aly.
''Am început să vedem numeroşi pacienţi care vin la clinică cu un aer invincibil'', a declarat Ziyad Al-Aly pentru Reuters.
''Aceştia se întreabă: 'Contează cu adevărat o reinfectare?' Răspunsul este: da, bineînţeles că ea contează''.Pentru că urmează perioada sărbătorilor, una destul de aglomerată, oamenii ar trebui să fie mult mai precauți.
Citește și: Cazul uimitor al femeii care a supraviețuit la 12 tumori. Ce au descoperit cercetătorii
''Nu recomandăm măsuri draconice, dar poate dacă mergi cu avionul, ar trebui să porţi mască sanitară'', a spus Al-Aly. ''Dacă eşti într-un supermarket, gândeşte-te că persoana de lângă tine ar putea avea un sistem imunitar slăbit şi dacă porţi mască sanitară, ai putea contribui la protejarea ei''.