In articol:
- Prefectul Capitalei: Rata de vaccinare, peste 50% în București
- Ce măsuri de relaxare se aplică de la 1 iunie
UPDATE-
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis relaxarea măsurilor anti-COVID.Masca de protecţie rămâne obligatorie în zonele aglomerate din spaţii deschise, dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ, conform autorităților.
Masca chirurgicală rămâne obligatorie în București, în zonele aglomerate din spaţii deschise, dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a constatat, luni, că rata de incidenţă în Capitală este de 0,35 la mie în ultimele două săptămâni şi a decis relaxarea măsurilor anti-COVID.
Prefectul Alin Stoica a menţionat că măsurile stabilite în decizia CMBSU sunt cele avute în vedere Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.
În Bucureşti, masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile deschise aglomerate- pieţe, târguri, oboare, dar şi la 50 de metri de unităţile de învăţământ.
Noile măsuri intră în vigoare în noaptea de luni spre marţi, la ora 01.00.
Marea relaxare a restricțiilor de la 1 iunie. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reunește luni în şedinţă, în jurul prânzului, pentru a transpune prevederile Hotărârii de Guvern privind măsurile de relaxare aplicabile de la 1 iunie, a anunţat prefectul Capitalei, Alin Stoica.
Citeste si: Răsturnare de situație. Teoria virusului SARS-CoV-2 creat într-un laborator din Wuhan, tot mai credibilă
Prefectul Capitalei: Rata de vaccinare, peste 50% în București
Marea relaxare a restricțiilor de la 1 iunie. "Va fi CMBSU pentru transpunerea HG privind măsurile aplicabile de la 1 iunie. Nu avem nimic suplimentar faţă de aceste măsuri", a declarat Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.
Potrivit lui Alin Stoica, în București, din 2.200.000 de persoane vaccinate, aproximativ 560.000 au primit şi doza de rapel.
Citeste si: Se redeschid piscinele! Care sunt regulile de care trebuie sa ții cont daca vrei sa mergi la bazin
Ce măsuri de relaxare se aplică de la 1 iunie
Guvernul a aprobat în data de 27 mai o serie de măsuri de relaxare începând cu 1 iunie, printre care permiterea desfăşurării evenimentelor private (nunţi, botezuri, etc) cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Citeste si: Pregătiri pentru marea relaxare. Ce se întâmplă de la 1 iunie
La stabilirea numărului participanţilor nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Numărul participanţilor poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19.
- Potrivit hotărârii, barurile, cluburile şi discotecile pot funcţiona, în intervalul orar 5,00- 24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele imunizate împotriva COVID-19.
- Creşte de la 500 la 1.000 numărul participanţilor la activităţile culturale, artistice, de divertisment desfăşurate în spaţii deschise, dacă fac dovada că sunt vaccinate anti-COVID, testate sau trecute prin infecţia cu SARS-CoV-2.
- Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, aceasta putând creşte dacă persoanele sunt imunizate împotriva COVID-19.
- Hotărârea prevede majorarea gradului de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, iar numărul clienţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi anti-COVID.
- Este permisă redeschiderea locurilor de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
- A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi anti-COVID.
- Se permite redeschiderea piscinelor interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.