Românii vor fi nevoiți să își monteze în case repartitoare pentru căldură, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Cei care nu le montează se pot alege cu amenzi usturătoare.
Citeste si: Facturile la încălzire vor fi duble față de anul precedent. Cât vor fi nevoiți bucureștenii să scoată din buzunar iarna aceasta
Cât timp au la dispoziție românii să își monteze repartitoarele pentru căldură
Românii care primesc căldură în sistem centralizat au la dispoziție 2 luni pentru a-și monta în case contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică. Asta presupune instalarea repartitoarelor direct pe calorifere.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, facturarea energiei termice pentru cetățenii racordați la sistemele centralizate de încălzire o să se facă în baza datelor transmise de repartitoarele instalate pe calorifele din casă.
„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum", a declarat Ionuț Nejloveanu, directorul unei firme de montare repartitoare, pentru un post cunoscut de televiziune.
Data până la care românii trebuie să-și instaleze dispozitivele pe calorifere este 31 decembrie.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Cât consumă un cuptor cu microunde, dacă este lăsat în priză și nu este folosit. Este sau nu sigur să ținem cuptorul cu microunde în priză atunci când nu îl utilizăm?
Cât costă un repartitor pentru căldură?
Prețul pe care un român îl poate plăti pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă acesta este doar un exemplu, deoarece costurile pot ajunge la sume semnificativ mai mari.
Când vine vorba despre instalarea acestuia, dar și a unui robinet de reglare a consumul de energie termică, operațiunea ajunge la costuri de cel puțin 125 de lei.
Citeste si: Când se dă drumul la căldură în București în sezonul de iarnă 2022- 2023? Anunț oficial
Ce amenzi riscă românii care nu își montează repartitoarele pentru căldură?
În Capitală există peste 275.000 de apartamente care încă nu au montate astfel de sisteme, iar amenzile pot ajunge până la 1.000 de lei.
Amenzile variază de la caz la caz. Astfel, un proprietar ce deține un apartament de 2 camere cu 4 calorifere riscă să primească o amendă de cel puțin 500 de lei.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Românii se tem că în urma instalării dispozitivelor pe calorifere ar putea avea facturi mai mari. Totuși, cetățenii care deja și-au montat repartitoarele pentru căldură spun că, de fapt, costurile sunt mai mici.
În plus, începând cu anul 2027 vor fi obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.
Citeste si: Vin vremuri grele în România! Unii români vor rămâne fără apă caldă și fără căldură, iar alții vor plăti dublu. Avertismentul fostului șef RADET