Close sidebar
Close sidebar

Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2023. Ce amenzi riscă cei care nu le montează

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, repartitoarele de căldură vor deveni obligatorii în casele românilor. Cei care nu se conformează riscă amenzi usturătoare.

Ana-Maria Costea,

Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2023. Ce amenzi riscă cei care nu le montează

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Românii vor fi nevoiți să își monteze în case repartitoare pentru căldură, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Cei care nu le montează se pot alege cu amenzi usturătoare.

Citeste si: Facturile la încălzire vor fi duble față de anul precedent. Cât vor fi nevoiți bucureștenii să scoată din buzunar iarna aceasta

Cât timp au la dispoziție românii să își monteze repartitoarele pentru căldură

Românii care primesc căldură în sistem centralizat au la dispoziție 2 luni pentru a-și monta în case contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică. Asta presupune instalarea repartitoarelor direct pe calorifere.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, facturarea energiei termice pentru cetățenii racordați la sistemele centralizate de încălzire o să se facă în baza datelor transmise de repartitoarele instalate pe calorifele din casă.

„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum", a declarat Ionuț Nejloveanu, directorul unei firme de montare repartitoare, pentru un post cunoscut de televiziune. 

Data până la care românii trebuie să-și instaleze dispozitivele pe calorifere este 31 decembrie.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Cât consumă un cuptor cu microunde, dacă este lăsat în priză și nu este folosit. Este sau nu sigur să ținem cuptorul cu microunde în priză atunci când nu îl utilizăm?

Cât costă un repartitor pentru căldură?

Prețul pe care un român îl poate plăti pentru un repartitor  pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă acesta este doar un exemplu, deoarece costurile pot ajunge la sume semnificativ mai mari.

Când vine vorba despre instalarea acestuia, dar și a unui robinet de reglare a consumul de energie termică, operațiunea ajunge la costuri de cel puțin 125 de lei.

Citeste si: Când se dă drumul la căldură în București în sezonul de iarnă 2022- 2023? Anunț oficial

Ce amenzi riscă românii care nu își montează repartitoarele pentru căldură?

În Capitală există peste 275.000 de apartamente care încă nu au montate astfel de sisteme, iar amenzile  pot ajunge până la 1.000 de lei.

Amenzile variază de la caz la caz. Astfel, un proprietar ce deține un apartament de 2 camere cu 4 calorifere riscă să primească o amendă de cel puțin 500 de lei.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Românii se tem că în urma instalării dispozitivelor pe calorifere ar putea avea facturi mai mari. Totuși, cetățenii care deja și-au montat repartitoarele pentru căldură spun că, de fapt, costurile sunt mai mici.

În plus, începând cu anul 2027 vor fi obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.

Citeste si: Vin vremuri grele în România! Unii români vor rămâne fără apă caldă și fără căldură, iar alții vor plăti dublu. Avertismentul fostului șef RADET

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI