Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la propria populație
Raportat la populația țării, nicio țară nu a primit mai mulți refugiați decât Republica Moldova. Au fost atinse limitele capacității sale.
Republica Moldova a primit cei mai mulți refugiați de la izbucnirea războiului, iar aceasta a atins limita capacităților sale, raportat la propria populație.
Citeste si: Polonia transmite că țările NATO trebuie să acționeze împreună pentru a furniza echipament Ucrainei
Duminică, corpul diplomatic al statelor membre UE va trebui să recurgă la măsuri de urgență. "Moldova nu va fi lăsată de izbelişte, iar angajamentul a fost înregistrat pe video pentru a putea fi postat şi pe internet."
Statele membre UE intenționează să își închidă ambasadele de la Chișinău, iar personalul urmează să părăsească țara, acestea fiind zvonurile rețelei populare ruse „Telegram”.
Citeste si: Primăria Capitalei organizează un centru pentru refugiații din Ucraina, la Romexpo
„Există zvonuri conform cărora urmează să părăsim ţara şi să vă lăsăm într-o clipă singuri. Este vorba despre o tentativă disperată de a difuza panică şi teamă în rândul cetăţenilor RM.”, adaugă aceștia.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Klaus Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial
„Suntem hotărâţi mai mult decât oricând să fim eficienţi şi să ajutăm. Zilele trecute în RM au sosit permanent din partea UE şi a ţărilor membre ajutoare financiare şi umanitare.”, mai spun membrii delegației UE.
Moldova, un stat de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, se află la granița cu Ucraina și este cea mai slabă din punct de vedere economic. „Acest război ne-a destabilizat pe toţi. Tragedia ne depăşeşte, iar numărul celor care fug de război este unul uriaş faţă de capacitatea noastră operativă.”, adaugă Ana Revenco, ministrul de interne al Republicii Moldova.
„Toate autorităţile simt presiunea la fel ca şi populaţia.”, spune Ministrul de Interne.
Nu toate persoanele care ajung în Republica Moldova rămân în țară. O mare parte pleacă mai departe în aceeași zi.
Conducerea actuală a Republicii din jurul preşedintei Maia Sandu încearcă totuşi să conducă ţara către UE. Săptămâna trecută Sandu a înaintat o cerere (fără succes probabil, dată fiind actuala stare a lucrurilor) privind aderarea la UE.