Republica Moldova vrea în UE, dar nu și în NATO
Premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, spune că Moldova vrea să treacă la Uniunea Europeană, dar nu dorește și aderarea la NATO.
Republica Moldova dorește să intre în Uniunea Europeană, însă nu dorește și aderarea la NATO, conform sursei deschide.md.
„Principiul de neutralitate este consacrat în Constitutie și vom continua integrarea în UE, dar nu urmărim scopul de a face parte din NATO”, a spus premierul.
Întrebată despre posibilele atacuri ale Rusiei asupra Republicii Moldova, Natalian Gavrilița a spus că acesta este un stat neutru și se așteaptă ca „toți partenerii internaționali să acționeze în conformitate cu acest principiu”.
Citeste si: După 14 zile de război, Rusia preferă să își atingă obiectivele prin discuții
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Gavrilița a mai spus că procesul aderării Republicii Moldova la UE este unul de durată.
„Suntem pregătiți să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”.
Citeste si: Un băiat de șase ani a strâns o sumă mare de bani pentru a-i ajuta pe ucraineni: „Trebuie să facem mai mult”
Pe data de 3 martie, președintele Maia Sandu a anunțat că a fost semnată cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.
Georgia și Republica Moldova alătură astfel Ucrainei în eforturile de aderare, după ce președintele Volodimir Zelenski a cerut intrarea rapidă în UE, în urma contextului actual.
Citeste si: Război în Ucraina- 2 milioane de refugiați
Țările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru și Turcia, dar negocierile sunt blocate de mai mulți ani.
Statutul de candidat la aderarea UE poate oferi și beneficii unei țări, cum ar fi să devină mai atractivă pentru investiții.