Restaurant din sectorul 5 al Capitalei, amendat cu 20.000 de lei și închis temporar de către ANPC
Un restaurant din sectorul 5 al Capitalei a fost închis temporar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și amendat cu 20.000 de lei. Câteva dintre neregulile descoperite au fost spațiile frigorifice neigienizate și produse care nu aveau menționată data limită de consum.
ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că în urma unei sesizări pe o reţea de socializare, comisarii instituţiei au verificat Restaurantului Excellence, din sectorul 5 al Capitalei care este administrat de Selenium Expres Service SRL.
În urma verificărilor efectuate de comisarii ANPC, restaurantul a fost temporar închis și amendat cu 20.000 de lei. Au fost descoperite mai multe nereguli, printre care și produse care nu aveau menționată data limită de consum, alimente depozitate pe paviment și spații frigorifice neigienizate cu rugină și mucegai.
Neconformitățile sesizate de ANPC au fost: utilizarea unor materii prime, semipreparate şi preparate finite fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora; nerespectarea regimului de temperatură al produselor, respectiv preparate finite calde depozitate în spaţiul frigorific, faţă de minimum+ 60 grade C, cât
ar fi fost conform reglementărilor; utilizarea unor spatii frigorifice total neigienizate şi a unor sisteme de ventilaţie aferente, cu zone ruginite, mucegai si chedere rupte; folosirea unor tăvi de copt degradate, ustensile de bucătarie neprofesionale cu grad ridicat de uzură, bureţi de sârmă pentru curăţat vase, colectarea reziduurilor în recipiente tip pubele fără capac şi acţionare la picior.
Echipele de control au mai descoperit schimbarea stării termice a produselor, folosirea unor legume cu modificări organoleptice de aspect consistentă şi culoare, depozitarea produselor alimentare direct pe paviment, folosirea grătarului total neigenizat, cu arsuri masive şi depozite grosiere de
resturi alimentare, nerespectarea vecinătăţilor în spaţiul frigorific (ouă neigenizate lângă preparate semipreparate din carne), lipsa plaselor pentru insecte, neindicarea în listele meniu a alergenilor şi a produselor realizate din materii prime congelate, utilizarea unor mijloace de cântărire fără verificare metrologică, lipsa autorizaţiei de funcţionare pe anul în curs.