In articol:
Ca în fiecare an, de Crăciun, mâncarea tradițională este la mare căutare. Gospodinele s-au apucat din timp de sarmale și cozonaci, dar cei care au fost prinși cu treabă au găsit o altă soluție la îndemână.
Se lucrează din greu pentru a pregăti comenzile românilor
De altfel, o soluție în avantajul restaurantelor unde zilele acestea se lucrează din greu pentru a pregăti toate comenzile pentru acasă. Bucătarii spun că meniul a fost atent ales.
Dumitru Bucșa, bucătar șef: "Nu trebuie să lipsească salata de boeuf de pe masa noastră de Crăciun, pe care o avem aici într-un mod mai inedit prezentată- tradiționalele sărmăluțe, pentru cine nu vrea sărmăluțe avem și varianta de jumări cu varză călită, de asemenea
Citește și: Ajunul Crăciunului 2022: Tradițiile legate de venirea lui Moș Crăciun
Acest meniu costă 150 de lei de persoană. Mâncarea este livrată în ziua preferată de client, dar cei mai mulți își doresc ca bucatele să fie aduse acasă cu o zi înainte de Crăciun, ca sa fie proaspete. Dacă vrem totuși ca din cuptorul de acasă să iasă aburi, iar mirosul de sărbătoare să se simtă în toata casa, mai există o variantă, dar cu un preț pe măsură.
Dumitru Bucșa, bucătar șef: "Se pot închiria mai nou bucătar personal acasă pentru evenimente speciale cu serviciile aferente. Depinde de complexitatea meniului, dar pentru un meniu de genul acesta cam 200- 200 și ceva de lei de persoană."
Citește și: Un român fără adăpost a murit înghețat în Italia. Totul a avut loc chiar lângă un centru comercial
Cât costă un meniu de Crăciun
Diana Buzea: "Cei care vor un meniu cu de toate pentru masa de Crăciun, de la piftie, platou tradițional, sărmăluțe și cozonac trebuie să scoată din buzunare 650 de lei pentru cel mult 4 persoane, dar mâncarea va fi livrată direct acasă."
Citește și: Urări de Ajunul Crăciunului 2022: Mesaje și felicitări frumoase pentru ziua în care vine Moș Crăciun
Acum că masa de Crăciun este asigurată, mai lipsește doar un vin bun. Iar alegerea lui nu se face la întâmplare, căci sunt reguli clare de respectat, iar fiecărui fel de mâncare îi revine un alt tip de vin.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Eugen Telișcă, degustător de vinuri: "Întotdeauna o masă bogată se va deschide cu un pahar de vin spumant, șampanie, după care trecem la aperitive. Aici avem o salată de boeuf, asezonăm cu un vin alb. Avem sarmale, avem varză călita cu carne, întotdeauna vin roșu, iar la desert ori un vin alb dulce, ori rose."
Citește și: Gestul impresionant al familiilor de români din diaspora înainte de Crăciun: „Moș Crăciun e șofer de TIR”.
Cu preparate tradiționale sau nu, cu vin roșu sau alb, mesele românilor vor fi încărcate anul acesta, mai ales dacă au comandat meniul din timp. În final, cel mai important rămâne tot timpul petrecut cu familia.