Restaurantele și shaormeriile, afectate de coronavirus! Brigitte Sfăt se plictisește la fast-food-ul ei
În plină epidemie de coronavirus cele mai afectate afaceri sunt cele din domeniul restaurantelor și fast-food-urilor, încasările ajungând la un minim istoric.
Zilele trecute, chiar înaintea declarării situației de urgență, deja, bucureștenii au început să evite zona restaurantelor și fast-food-urilor, lucru care, evident, are efecte serioase asupra afacerilor din domeniu.
Dacă până la declanșarea epidemiei de coronavirus, shaormeria în care a investit Brigitte Sfăt și Florin Pastramă, soțul ei, o mulțime de bani era plină zi de zi, la orice oră, acum lucrurile s-au schimbat radical. Iar reporterii stirilekanald.ro au suprins momentele care spun totul despre ce se petrece acolo. Mai exact, în plină zi, la ora la care la fast-food-ul deținut de Brigitte Sfăt era o coadă care putea fi observată ”din satelit”, situația e dramatică.
Iar Brigitte Sfăt, de plictiseală, preferă să stea mai mult afară, să discute cu oamenii de pe stradă, cu atât mai mult cu cât aproape nimeni nu mai intră în locația ei.
Același lucru se petrece la cel mai cunoscut brand de shaormerii din București. Astfel, la ora prânzului, pe când în restaurantul cu pricina nu mai era loc nici să ”arunci un ac”, ieri era gol. Doi clienți, singuri în restaurant, își savurau shaorma, iar angajații restaurantului recunoșteau că situația este dramatică.
”Vânzările au scăzut, la modul cel mai serios, la 10% din zilele proaste. Sperăm să revină, dacă nu, va fi dramatic”, ne-a spus unul dintre angajații de acolo.
De altfel, unul dintre restaurantele cochete din zona Berceni simte criza la modul cel mai serios. ”Aveam încasări de cel puțin 5.000 de lei, doar pe zona de terasă, la orele prânzului. Acum, dacă facem 300 ne bucurăm”, ne-a spus Florin, unul dintre chelnerii restaurantului. Mai mult, explică tânărul, situația este cu adevărat dramatică. ”Suntem puși în fața unei situții grele. Avem varianta să stăm acasă, să luăm 75% din salariu, dar să nu facem niciun ciubuc.
Iar în domeniul nostru, ciubucul este, de fapt, ceea ce contează. Dacă, până acum, seara aveam 100 de lei în buzunar, acum, cu noroc, avem bani de un pachet de țigări. Am prieteni care lucrează ca și chelneri, iar acum li s-au închis restaurantele. NU e de glumă... La noi, de exemplu, veneau clienți din zonă să mănânce, la prânz, acum toți lucrează de acasă. Dacă ține prea mult epidemia, restaurantul se va închide, nu avem cum să facem față unei asemenea situații.
De fapt, acum, mai mult se plătește pe curent, plata personalului și produsele pe care le folosim la mâncare, decât toate încasările. Colegul meu care face pizza se plictisește de două zile, nu știu dacă a făcut mai mult de 5, iar până acum nu avea zi fără 100. Îl înțeleg și pe patron dacă închide afacerea...”, ne-a spus Florin, chelnerului locației cu pricina.
Afacerile din domeniu au scăzut cu 80% din cauza epidemiei de coronavirus
Cei mai afectati, in momentul de fata, de criza coronavirusului sunt hotelierii, agentiile de turism, restaurantele, mai exact secorul HoReCa. Aici, cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%, a declarat pentru Ziare.com Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. De altfel, deja, Guvernul României a anunțat că va lua măsuri pentru ca domeniul industriei de restaurante și hoteluri să evite falimentul.