Controalele efectuate în restaurante, fast-food-uri şi alte unităţi care comercializă mâncăruri finite au scos la iveală în numeroase rânduri faptul că nu există o informare corectă a consumatorilor cu privire la cantităţile ingredientelor.
Informațiile trebuie puse într-un loc vizibil
Dacă acum vedem în meniu ingredientele folosite la preparate, patronii vor fi nevoiți să treacă și cantitatea folosită din fiecare ingredient. Mai este nevoie de valoarea energetică a preparatelor și detalii despre sare, zahăr și grăsimi saturate.
Informaţiile privind declaraţia nutriţională- valoarea energetică şi catităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare- trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.
Citeste si: Tânăr din Craiova, reținut după ce a furat componente ale sistemului de supraveghere video dintr-o biserică
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Pentru produsul finit/mâncare oferit spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport cât şi în orice material
publicitar.
Ce spun patronii
Aceleaşi informaţii trebuie furnizate şi în cazul livrărilor la domiciliu, doar că, în acest caz se vor da pe site-ul restaurantelor şi fast-foodurilor, astfel încât clienţii să ştie din start ce comandă, notează sursa citată.
Citeste si: OMS, anunț de ultim moment despre focarul de variola maimuţei. Este "alertă roșie" în Europa
„Urmare acţiunilor de control desfăşurate de către personalul A.N.P.C a rezultat existenţa la comercializare a produselor finite/mâncărurilor la care nu se asigură informarea consumatorilor cu privire la cantitatea din fiecare produs ce compune meniul.
Citeste si: Inspectorii de la Protecția Consumatorului propun închiderea Hotelului Intercontinental
Totodată, experienţa a demonstrat necesitatea reglemetării, de norme care să oblige operatorii economici în a menţiona, în mod clar, precis şi neechivoc, toate ingredientele produselor aflate la comercializare şi cantităţile în care acestea se regăsesc/produs”, se menţionează în preambulul ordinului preşedintelui ANPC.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: Cum se apără românii de efectele în lanț ale inflației. Tinerii nu iau în calcul să-și schimbe stilul de viață
Patronii spun că unele rețete sunt secrete sau au un anumit specifc într-un local sau în altul. O anumită cantitate dintr-un ingredient poate schimba total rețeta, iar aceste detalii ar trebui să rămână cunoscute doar bucătarului. Chiar și așa, cu toții vor fi nevoiți să se conformeze ordinului pregătit de ANPC.
Acesta va fi emis în zilele următoare și va fi aplicat la nivel național!