Restricții anti-COVID în Capitală, valabile până la 8 decembrie. Ce măsuri impun autoritățile?
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a hotărât, sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară, mai multe măsuri anti-COVID, care vor fi valabile până la data de 8 decembrie.
Author: Alina Raducu duminică 28 noiembrie 2021 , 11:20
Astfel, hotărârea prevede şi reglementări privind desfăşurarea ceremoniilor de Ziua Naţională a României, notează Agerpres.
De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a avut, sâmbătă, o ședință, în contextul îngrijorărilor apărute privind noua variantă de coronavirus, Omicron, depistată mai întâi în sudul Africii, dar și în câteva țări europene.
Noua variantă a suferit zeci de mutații, astfel din această cauză există îngrijorări că ar avea o transmisibilitate mai mare și ar putea eluda chiar răspunsul imun la vaccinurile anti-COVID.
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis să prelungească restricțiile deja stablite, până la data de 8 decembrie, deși Capitala are o incidenţă care a scăzut în ultimul timp la 2,26 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.
Masca de protecție va râmăne esențială, o serie de activități fiind permise doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.
Totodată, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă.
Restricții impuse pentru persoanele nevaccinate
Autoritățile au decis ca accesul persoanelor care nu sunt vaccinate, testate sau trecute prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, să fie permis în lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, şi în unităţile de alimentaţie publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice
În București se menține obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice închise şi deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.
Sunt exceptate de la purtarea măștii de protecție, următoarele categorii de persoane:
copiii cu vârstă mai mică de 5 ani;
persoanele care la locul de muncă sunt singure în birou;
prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.)
sau activităţi sportive;
persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;
personalul artistic în timpul reprezentaţiilor;
copiii cu nevoi speciale în urma evaluării riscului de către medicul curant
În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul municipiului Bucureşti cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00- 21:00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5:00- 21:00, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea la aceste evenimente, fiind permisă doar pentru persoanele care suntvaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2
Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul lăcaşurilor de cult astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
Reglementări pentru paradă, mitinguri, demonstrații
Astfel, se permit organizarea şi desfăşurarea de către instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice, în aer liber, a activităţilor specifice, sub supravegherea unui medic epidemiolog.
Sunt permise, organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în România, care au sediul pe raza administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti, astfel încât să fie asigurate o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară.
Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Restricții de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate
Este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00- 5,00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Important de menționat este căă aceste măsuri nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Autoritățile mai anunță că, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00- 21:00.
Astef că, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinar.