Rețetă caltaboș cu orez: Așa se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun
Rețetă caltaboș cu orez. Caltaboșul este asemănător cârnaților. Un lucru care se deosebește este acela că în caltaboș se pun măruntaiele de la porc. În funcție de fiecare zonă, ingredientele diferă. Caltaboșul este un preparat tradițional de Crăciun. Iată cea mai gustoasă rețetă de caltaboș ardelenesc!
Speli organele, le tai şi le pui la fiert împreună cu carnea.
După ce au dat un clocot, arunci apa, o schimbi, adaugi sare şi piper şi usturoiul.
Fierbi toate organele până intră cu uşurinţă furculiţa în ele, le scurgi şi dai seama deoparte. Rumeneşti orezul spălat în două linguri de untură, iar după câteva minute torni 600 de ml din zeama în care au fiert organele. Laşi orezul să fiarbă 10 minute şi-l laşi la rumenit.
Căleşti ceapa în restul de untură şi dai deoparte. Treci carnea şi organele prin maşina de tocat, adaugi ceapa, condimente după gust şi la final orezul. Compoziţia trebuie să o cosistenţă maleabilă.
Îi prepari ca pe cârnaţi, îi fierbi 10 minute. Pot fi consumaţi proaspeţi sau afumaţi.
Care este secretul pentru un caltaboș gustos?
Mațele umplute trebuie introduse într-o oală cu apă clocotită.
Ele se scufundă pe rând în apa fiartă, apoi, după aproximativ 2 minute, fiecare caltaboș este scos și înțepat din loc în loc pentru a permite eliminarea aerului, după care se scufundă în apa rece. În final, caltaboșul trebuie agățat la uscat pentru o perioadă de aproximativ 24 de ore.
Deși există anumite rețete ardelenești care recomandă adăugarea orezului în compoziție, acesta trebuie totuși evitat dacă se dorește păstrarea preparatului în congelator pentru o perioadă de peste o lună, deoarece caltaboșul se va acri datorită orezului.
Caltaboșul trebuie servit rece, cu pâine de casă și muștar sau poate fi pus pe platouri împreună cu alte bucate tradiționale de Crăciun și cu diferite legume, precum ceapă, ardei gras sau roșie.