Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Vă prezentăm două reţete de caltaboşi din regiunea Moldovei și a Munteniei. Iată cum se prepară caltaboșii moldovenești și muntenești, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun!
Author: Alina Raducu joi 23 decembrie 2021 , 13:05
Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, ce se servește mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cum se prepară caltaboșul muntenesc și moldovenesc pentru masa de Crăciun!
Mai întâi tocați carnea, o amestecați cu orezul spălat în prealabil. Ceapa se tocată marunt, puneți sare și piper. Apoi, se amestecă bine compoziția. Cu aceasta se umple cele doua mațe. Se leagă la capete ca sa nu iasă compoziția.
Urmează să găuriți din loc in loc mațele, cu un ac nefolosit, dar șters cu oțet. Acestea se pun într-o cratiță cu apă în care am pus puțină sare, boabe de piper si o foaie de dafin. Lăsăm la fiert la foc mic aproximativ o ora jumatate sau doua ore.
Când preoaratul este gata scoatem foaia de dafin. Caltaboșul se servește cu mamaliguta caldă și smântână.
Se ia maţul de porc se curăţă şi se spală foarte bine. Acesta se ţine câteva ore în apă rece cu oţet, sare şi felii de ceapă. Se scurge bine şi după aceea se umple.
Carnea de porc se toacă mai măricel. După care, ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în untură.
Mia apoi, orezul se alege, se spală şi se scurge bine. Într-un bol se amestecă toate ingredientele: carne, ceapă călită, orez, stafide, sare, piper, coriandru.
Așadar, se umple maţul de porc, fără să se îndese, se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune la fiert în zeama de mai sus, la foc mic, timp de 60 – 70 minute.
Caltaboșul se serveşte fierbinte cu zeamă și mămăliguță. Poftă bună!