Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, ce se servește mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cum se prepară caltaboșul muntenesc și moldovenesc pentru masa de Crăciun! 

Reteță caltaboș muntenesc

Ingrediente:

  • 750 g carne de porc
  • 200 g orez
  • o ceapă potrivită
  • sare, piper
  • 2 mațe groase
  • sare,
  • piper,
  • foi dafin( pentru zeama)

Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc

Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc

Citeste si: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2021

Mod de preparare:

Mai întâi tocați carnea, o amestecați cu orezul spălat în prealabil. Ceapa se tocată marunt, puneți sare și piper. Apoi, se amestecă bine compoziția. Cu aceasta se umple cele doua mațe. Se leagă la capete ca sa nu iasă compoziția.

Urmează să găuriți din loc in loc mațele, cu un ac nefolosit, dar șters cu oțet. Acestea se pun într-o cratiță cu apă în care am pus puțină sare, boabe de piper si o foaie de dafin. Lăsăm la fiert la foc mic aproximativ o ora jumatate sau doua ore.

Când preoaratul este gata scoatem foaia de dafin. Caltaboșul se servește cu mamaliguta caldă și smântână. 

Rețetă caltaboș moldovenesc

1 kg carne de porc;

250 g ceapă;

200 g orez;

100 g untură;

100 g stafide aurii;

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

zeamă de oase pentru umplutură;

sare,

piper măcinat,

coriandru măcinat – după gust;

1,5 m maţ gros de porc.

Ingredinte pentru zeama în care se fierbe caltaboşul:

supă de oase cât cuprinde;

2 foi de dafin;

1 ardei iute;

câteva boabe de ienibahar;

1 crenguţă de cimbru;

1 cană de zeamă de varză sau de murături.

Citeste si: Sarmale de Crăciun. 4 rețete savuroase pentru masa de Sărbători

Mod de preparare:

Se ia maţul de porc se curăţă şi se spală foarte bine. Acesta se ţine câteva ore în apă rece cu oţet, sare şi felii de ceapă. Se scurge bine şi după aceea se umple. Carnea de porc se toacă mai măricel. După care, ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în untură.

Mia apoi, orezul se alege, se spală şi se scurge bine. Într-un bol se amestecă toate ingredientele: carne, ceapă călită, orez, stafide, sare, piper, coriandru.

Așadar, se umple maţul de porc, fără să se îndese, se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune la fiert în zeama de mai sus, la foc mic, timp de 60 – 70 minute.

Caltaboșul se serveşte fierbinte cu zeamă și mămăliguță. Poftă bună!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si