In articol:
- Reteță caltaboș muntenesc
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Rețetă caltaboș moldovenesc
- Mod de preparare:
Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, ce se servește mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
Reteță caltaboș muntenesc
Ingrediente:
- 750 g carne de porc
- 200 g orez
- o ceapă potrivită
- sare, piper
- 2 mațe groase
- sare,
- piper,
- foi dafin( pentru zeama)
Citeste si: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2021
Mod de preparare:
Mai întâi tocați carnea, o amestecați cu orezul spălat în prealabil. Ceapa se tocată marunt, puneți sare și piper. Apoi, se amestecă bine compoziția. Cu aceasta se umple cele doua mațe. Se leagă la capete ca sa nu iasă compoziția.
Când preoaratul este gata scoatem foaia de dafin. Caltaboșul se servește cu mamaliguta caldă și smântână.
Rețetă caltaboș moldovenesc
1 kg carne de porc;
250 g ceapă;
200 g orez;
100 g untură;
100 g stafide aurii;
zeamă de oase pentru umplutură;
sare,
piper măcinat,
coriandru măcinat – după gust;
1,5 m maţ gros de porc.
Ingredinte pentru zeama în care se fierbe caltaboşul:
supă de oase cât cuprinde;
2 foi de dafin;
1 ardei iute;
câteva boabe de ienibahar;
1 crenguţă de cimbru;
1 cană de zeamă de varză sau de murături.
Citeste si: Sarmale de Crăciun. 4 rețete savuroase pentru masa de Sărbători
Mod de preparare:
Se ia maţul de porc se curăţă şi se spală foarte bine. Acesta se ţine câteva ore în apă rece cu oţet, sare şi felii de ceapă. Se scurge bine şi după aceea se umple. Carnea de porc se toacă mai măricel. După care, ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în untură.
Mia apoi, orezul se alege, se spală şi se scurge bine. Într-un bol se amestecă toate ingredientele: carne, ceapă călită, orez, stafide, sare, piper, coriandru.
Așadar, se umple maţul de porc, fără să se îndese, se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune la fiert în zeama de mai sus, la foc mic, timp de 60 – 70 minute. Caltaboșul se serveşte fierbinte cu zeamă și mămăliguță. Poftă bună!