Rețetă colivă. Cum se face coliva cu nucă
Rețetă colivă. Rețetă colivă mănăstire. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Iată cum se face coliva! Modele ornare colivă
Rețetă colivă. Rețetă colivă mănăstire. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Modele ornare colivă. Nu mai este mult și vine Sâmbată Morților sau Moșii de Iarnă și în această zi credincioșii obișnuiesc să meargă la Biserică cu colivă. Vă prezentăm, așadar, o rețetă simplă de colivă cu nucă!
Coliva nu este greu de făcut, iar dacă respectați pașii de mai jos nu trebuie să vă faceți probleme.
Iată o rețetă de colivă pe care o poți prepara ori de câte ori faci pomană, dar și atunci când ai poftă de un dulce bun. Pentru că dacă este bine făcută, coliva este și o foarte bună prăjiură.
1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru ornat:
zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
bomboane colorate
1. Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
Rețetă colivă. Rețetă colivă mănăstire. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Modele ornare colivă. 2. Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă.
Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.3. A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.
Rețetă colivă. Rețetă colivă mănăstire. Rețetă de colivă. Rețetă simplă de colivă. Rețetă colivă cu nucă. Modele ornare colivă. 4. Copoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.