Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2021. Cum se prepară corect
Moșii de vară sunt prăznuiți anul acesta, pe 19 iunie, iar în această zi sunt pomeniți în Biserica Ortodoxă aceia care au trecut în neființă. Conform tradiției, în această zi trebuie să duci la biserică, pentru sfințit, un colac mare, colivă şi o sticlă cu vin, mai apoi se împart pomeni pentru rudele decedate.
Author: Alina Raducu miercuri 16 iunie 2021 , 22:01
Așadar vă vom prezenta o rețetă de colivă pe care o poți prepara foarte ușor pentru Sâmbăta Morților, și anume o rețetă tradițională cu grâu sau arpacaș.
Iată cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților!
Rețetă de colivă tradițională cu grâu sau arpacaș pentru Moșii de vară
Pentru rețeta de colivă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților?
Așadar, cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, mai apoi se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc mediu.
Când observați că apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Mai apoi se mai ține pe foc până ce apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, apoi amestecați cu o lingură de lemn.
Astfel jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă puteti orpi pentru ornat.
A doua zi, îndepărtați coaja grâului, adaugați miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.
După care se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
Acum puteti orna coliva, după preferințe, cu miezul de nucă și cu bomboane sau mai puteti face o cruce deaupra din cacao cu un șablon.