In articol:
- Rețetă de colivă tradițională cu grâu sau arpacaș pentru Moșii de vară
- Cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților?
În tradiție se spune că sufletele rudelor și prietenilor ce au trecut de ultimul hotar al vieții, vin pe pâmânt şi se hrănesc cu mirosurile mâncărurilor pregătite de cei dragi.
Așadar vă vom prezenta o rețetă de colivă pe care o poți prepara foarte ușor pentru Sâmbăta Morților, și anume o rețetă tradițională cu grâu sau arpacaș.
Iată cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților!
Rețetă de colivă tradițională cu grâu sau arpacaș pentru Moșii de vară
Pentru rețeta de colivă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
1 kg de grâu (arpacaș),
250 g zahăr,
coajă rasă de la o lămâie,
coajă rasă de la o portocală,
scorțișoară,
esență rom,
zahăr pudră,
pesmet din biscuiți,
cacao și bomboane colorate pentru ornament.
Citeste si: Moșii de vară 2021. Ce se împarte de Sâmbăta Moților. Tradiții și obiceiuri
Citeste si: Moşii de vară 2021: Pe ce dată este Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană?
Cum se prepară corect coliva pentru Sâmbăta morților?
Așadar, cu o seară înainte, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtând boabele de grâu sparte, mai apoi se spală în 9 ape (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) după care se pune la fiert în 3 litri de apă,
Când observați că apa începe să fiarbă, se dă la foc mic și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, pentru ca grâul sau arpacașul să nu se lipească de oală. Mai apoi se mai ține pe foc până ce apa scade, după care se adaugă puțină sare, zahărul, apoi amestecați cu o lingură de lemn.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Grâul se mai lasă 5-10 minute până când scade toată apa, după care se răstoarnă grâul într-o altă oală și se acoperă cu un prosop umed pentru a nu face coajă. Tot cu o seară inainte se curata si miezul de nuca sa fie pregatit pentru a doua zi dimineata.
Astfel jumătate din miezul de nucă se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici, iar aproximativ 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă puteti orpi pentru ornat.
Citeste si: Rusalii 2021. Pe ce dată pică această mare sărbătoare în calendarul ortodox 2021? Este neașteptat!
A doua zi, îndepărtați coaja grâului, adaugați miezul de nucă sfărâmată. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.
După care se amestecă bine toată compoziția și se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.
Acum puteti orna coliva, după preferințe, cu miezul de nucă și cu bomboane sau mai puteti face o cruce deaupra din cacao cu un șablon.