Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2023. În fiecare an,  sărbătoarea Moșilor de vară este pomenită în calendarul creștin-ortodox.  Cei dragi care s-au stins din viață sunt pomeniți în această zi de mare sărbătoare.

Potrivit calendarului creștin-ortodox, Moșii de Vară sunt prăznuiți anul acesta, sâmbătă, la data de 3 iunie.

Moșii de vară 2023 sunt cinstiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2023

Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2023. Cum se prepară corect?

Reţetă colivă pentru Moşii de vară 2023. Cum se prepară corect?

[Sursa foto: arhivă]

Coliva este un fel de desert tradițional făcut din boabe de grâu sau arpacaș, care este împărțit ca parte a slujbelor de pomenire, conform Bisericii Ortodoxe.

Citește și: Se spală de Moșii de vară 2023? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De Moșii de vară, credincioșii merg la biserică și îi pomenesc pe cei dragi, iar ulterior dau de pomană. Pentru cei care doresc să facă și colivă, am pregătit o rețetă potrivită pentru aceștia.

Iată cum se prepară corect!

Ingrediente:

  • 600 g grâu sau arpacaș
  • 350 g zahăr
  • 200 g migdale
  • 800 g rodii sau 4 rodii mici
  • 150 g semințe de susan
  • 300 g stafide
  • 2 linguri scorțișoară
  • 250 g miez de nucă
  • coaja rasă de la 1 lămâie, opțional
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • esență, după preferință

Mod de preparare:  Spălați și înmuiați boabele de grâu într-un vas acoperit cu apă pentru cel puțin 12 ore, iar migdalele într-un vas separat timp de cel puțin 24 de ore.

Fierbeți boabele de grâu pentru circa 30 de minute, apoi strecurați și lăsați să se răcească. Odată ce s-au răcit, folosiți un prosop curat sau un prosop de hârtie pe o tavă și întindeți grâul. Puneți tava neacoperită la frigider pentru ca boabele de grâu să se usuce.

Păstrați migdalele în apă pentru a le menține hidratate în timp ce curățați fiecare sâmbure. Folosiți capătul unui cuțit pentru a separa miezul în două jumătăți.

Păstrați migdalele decojite și tăiate în jumătate într-un castron acoperit cu apă, astfel încât să rămână albe, crocante și hidratate. Păstrați-le la frigider.

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce nu este bine să facă credincioșii cu o zi înainte de Rusalii? Este mare păcat!

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Spălați semințele de susan și stafidele. Lăsați-le în strecurătoare separat pentru a se usca. Decojiți rodiile și păstrați-le într-un recipient bine închis la frigider.

Urmează să decorați coliva. De exemplu, decideți ce veți folosi pentru a modela o cruce și/sau numele persoanei și ce veți folosi pentru a acoperi restul zonelor.

Păstrați câteva migdale, semințe de susan, stafide și semințe de rodii și amestecați restul ingredientelor într-un bol. Odată ce ingredientele sunt amestecate, puneți amestecul uniform pe o tavă dreptunghiulară. Decorați apoi coliva, acoperiți și duceți la biserică pentru binecuvântare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si