Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 care ii are protagonisti pe poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si pe prietenul sau, seful Arhivelor Nationale Székely József.

Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra.

infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca.

Trebuia sa fie gustoasa mancarea caci, dupa acel episod, Petőfi a devenit client fidel, cerand numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus in scurt timp in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta aat in Ungaria, cat si in Ardeal.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kilogram de carne de porc, coaste sau piept
- 250-300 grame de afumatura (optional)
- 1 kilogram de varza murata
- 2 linguri de untura sau 2-3 linguri de ulei
- 2 cepe medii rosii
- 2-3 catei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1-2 lingurite de

boia de ardei rosu, cimbru uscat si chimen macinat,
- piper, sare dupa gust

Varza marunta se lasa la scurs iar daca e prea sarata se spala sub un jet de apa dupa care se pune la calit, intr-o cratita cu o lingura de untura, amestecand din cand in cand, ca nu cumva sa se prinda, iar apoi adaugand si cate un strop de apa, pana cand devine moale, dar nu terciuita.

Intr-o alta oala, tot intr-o lingura de untura, se pune la rumenit carnea taiata in bucati sanatoase si afumatura la care se adauga apoi ceapa, ca sa se caleasca, si in final usturoiul, boiaua, condimentele, care se sting imediat cu o cana-doua de apa, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand si varza si carnea au fiert, se amesteca si se mai lasa pe aragaz cat sa dea in clocot, iar aromele sa se intrepatrunda. Se serveste cu smantana si ardei iute.

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si