Ardeii copți nu sunt specifici exclusiv bucătăriei românești, ci sunt foarte apreciați în toate țările. 

Prin coacere, ardeii nu pierd decât o cantitate mică din conținutul nutritiv și sunt ideali pentru persoanele cu un stomac sensibil, fiind ușor de digerat.

Cum găsim ardeii potriviți pentru coacere?

În piață, caută ardeii tari, cu coajă subțire și lucioasă, care nu au pete.

Cei mai buni ardei de copt sunt cei ajunși la maturitate. Spre deosebire de vinete, cei mai buni și gustoși ardei sunt cei de dimensiuni mari.

Pentru copt, e bine să alegi ardeii care par mai cărnoși, dar care au și o formă regulată. Altfel, dacă sunt încovoiați, se vor coace în diferite grade, având fie zone arse, fie zone necoapte.

Citeste si: Sfaturi și recomandări de preparare a ceaiului verde

Când îi cumperi, ai grijă să fie cât mai proaspeți. Chiar dacă urmează să îi pui pe foc, cei proaspeți se vor coace mai bine și se vor curăța mai ușor. 

Cum se coc ardeii

Poți coace ardeii pe orice suprafață întinsă și suficient de fierbinte. Însă, de obicei, ardeii se coc pe o tablă/ plită pusă pe ochiurile aragazului.

Dacă ai posibilitatea, poți coace ardeii și pe grătar.

Aceștia fiind și cei care au gustul cel mai bun.

Cum se decojesc ardeii?

După coacere, cel mai bine este să pui ardeii într-un vas de inox și să-i acoperi cu un capac. După 10 minute, coaja se va desprinde foarte ușor de pe ei. Mai pot fi puși și în pungi cu închidere ermetică.

O altă tehnică este ca peste ardeii proaspăt copți să se presare un strat de sare grunjoasă.

După o oră se decojesc singuri.

De evitat este depozitarea ardeilor copți într-un vas cu apă. Această metodă face că ardeii să se îmbibe cu apă și să-și piardă din savoare. De asemenea, ardeii se curăță cel mai ușor atunci când sunt calzi, deci nu lăsa pentru mai târziu decojirea.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Din ardeii copți poți face un piure, la robot, amestecat cu maioneză, și reprezintă o garnitură ideală pentru pui.

De asemenea, piureul făcut din ardei roșii, cu ulei, în loc de maioneză, se potrivește cu peștele.

Citeste si: Roşii la borcan pentru iarnă: Reţeta bunicii

Rețetă ardei copți la cuptor

Ingrediente

 

  • 50 ml. oțet de mere
  • 30 de grame de miere de albine/sirop de agave
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 căței de usturoi
  • 30 de ml. de ulei

Mod de preparare

 

1. Pornim cuptorul și-l setăm la 190°C, ventilat. Spălăm bine ardeii și îi tăiem în jumătate, pe lungime.

2. Eliminăm complet cotorul și semințele, dacă dorim răzuim și vinișoarele din interior. Putem limpezi ardeii curățați sub jet de apă rece, ca să ne asigurăm că am scăpat de orice urmă de semințe. Îi scurgem bine de apă și îi zvântăm în interior cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie.

3. Pregătim tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt. Aranjăm ardeii curățați cu pielița în sus și sunt gata de cuptor. Ne asigurăm, înainte de a-i băga în cuptor, că sunt bine zvântați și pe partea superioară (cea expusă).

4. Acești ardei copți se coc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat, la o înălțime medie, timp de 20, 25 sau 30 de minute. Timpul de gătire are o marjă de toleranță destul de mare, pentru că eu am copt ardei kapia în 20 de minute iar ardeii grași, mult mai cărnoși, au avut nevoie și de 30 de minute, uneori. Aceeași metodă am folosit-o și pentru coacerea ardeilor galbeni, când am făcut crema de ardei copți cu tabasco. Când sunt gata, pielița de la suprafața ardeilor trebuie să arate zbârcită și brună, pe alocuri.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

5. Imediat ce scoatem din cuptor acești ardei copți, îi acoperim cu șervete de bucătărie curate, în strat dublu. Îi lăsăm să se aburească sub șervet până se răcoresc aproape până la temperatura camerei. Aburul va ajuta ca pielița să se desprindă complet.

6. După ce ardeii copți s-au răcorit, pielița se va desprinde foarte ușor, de cele mai multe ori dintr-o singură bucată, maximum două. Se curăță perfect inclusiv capetele mai ”crețe” ale ardeilor.

Pe măsură ce-i decojim, îi punem într-un castron curat. Îi putem folosi imediat pentru salata de ardei copți sau putem să-i includem în alte preparate, sunt perfect curați și cu gust excelent!

 

 

Dați totul la blender și gustați, dacă preferați mai acru, mai adăugați 1 strop de oțet, dacă vreți mai sărat, încă puțină sare. Gustul trebuie să fie intens, dar perfect echilibrat între dulce/sărat/acrișor. Intens, pentru că ardeii sunt complet neasezonați. Amestecați ardeii copți cu dressingul și lăsați-i să se pătrundă măcar 15 minute înainte de servire. Mai buni sunt dacă se macerează cu dressingul, la frigider, câteva ore.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si