Mâncărurile cu dovleac sunt foarte populare mai ales toamna. Supe creme, tocane sau plăcinte, toate sunt delicioase. În cazul în care nu vrei să te complici prea mult noi ți-am pregătit o rețetă de dovleac la cuptor specială pentru serile răcoroase de toamnă.
Author: Catalina Popa marți 19 octombrie 2021 , 15:41
Iată câteva variante în care poți face dovleac la cuptor
Reteta de dovleac copt la cuptor. Prima variantă – tăiat în 2 jumătăți
Spălăm și apoi tăiem dovleacul în 2 jumătăți pe verticală.
Scobim dovleacul în interior cu ajutorul unei linguri și dăm deoparte semințele și filamentele de la dovleac.
Ungem cu puțin ulei și apoi coacem la 180 de grade pentru 50-60 de minute în funcție de mărimea acestuia.
Încercăm dovleacul cu o furculiță și, dacă miezul acestuia este moale, cremos, atunci este gata. Îl putem scoate din cuptor, lăsa la răcit și consuma după preferință.
De data aceast nu îl mai tăiem doar în 2 jumătăți ci în felii late de 2-3 degete.
Evident, vom da deoparte semințele și filamentele de la dovleac.
Punem feliile de dovleac într-o tavă în care am pus în prealabil hârtie de copt.
Dăm la cuptor să se coacă până când devine moale și cremos.
Putem coace feliile așa simple cum sunt sau, le putem unge cu puțin ulei, putem presăra peste ele zahăr simplu sau cu scorțișoară și chiar miere dacă nu aveți probleme cu ideea de a folosi mierea când
vine vorba de a temperaturi mari de gătire.
Pentru aceste 2 metode, cea de coacere în jumătăți sau felii, timpul de gătire variază în funcție de cât de mari sunt acestea. Unii recomanda coacerea la 200 grade sau chiar mai mult. E ok dacă te grăbești.
Însă, pentru un dovleac gustos ideală este o temperatură de 150 de grade și o coacere lentă, evident, care se întinde pe mai multe ore.
Motivul coacerii la temperaturi mici este faptul că prin coacere se dorește practic scoaterea apei din dovleac așa încât să devină cât mai cremos.
Reteta de dovleac copt la cuptor. A treia variantă – tăiat cuburi
Dacă primele 2 metode sunt perfecte pentru cazul în care vrei să consumi dovleacul ca atare, dacă vrei să-l folosești la o supă cremă, o tocană, un sos, de exemplu, pentru a fi mai eficent va trebui să folosești o a treia metodă și anume coacerea lui după ce l-ai tăiat cuburi.
Spală dovleacul, taie-l în bucăți de mărime medie, curăță-l de coajă și apoi taie-l cuburi mici de 3-4 centimetri.
Pune cuburile într-o tavă care are deja pus în ea hârtie de copt, condimentează-l cu sare, piper și ulei de măsline dacă vrei să-l folosești în preparate sărate, amestecă totul bine și apoi dă-l la cuptor. Mai poi adăuga, după preferințe usturoi, cimbru sau orice alte condimente îți sunt pe plac.
Pentru varianta dulce va trebui să înlocuiești uleiul, sarea și piperul cu scorțișoară și zahăr brun, miere sau sirop de arțar.
Coacerea va dura mai puțin de data aceasta pentru că și bucățile sunt mai mici. Ține-l aproximativ 30 de minute la 180 de grade. Când sunt moi scoate cuburile din cuptor și apoi folosește-le cum ai planificat.