Rețetă de dulceața de gutui cu nucă. Cine nu își aduce aminte de celebrele prăjituri parfumate ale bunicii? Nelipsita dulceață era cea de gutui. Iată câteva trucuri pe care le folosea aceasta pentru cea mai delicioasă dulceață!

Ingrediente

  • 2 kilograme gutui
  • 900 grame zahăr
  • 2  lămâi
  • 250 grame nuci
  • 300 mililitri apă

Mod de preparare

Mai întâi, gutuile se spală, se curăţă de seminţe, mai apoi se taie cubuleţe și se stropesc cu sucul de la lămâi. După care, se pune apa la fiert împreună cu zahărul. Se lasă la fiert până siropul se îngroaşă. Apoi se pun gutuile și se lasă să fiarbă până când gutuile se înmoaie.

Mai apoi trebuie să taiati nucile mărunt și se pun peste gutui. Se fierb împreună la foc mic până ce dulceața de gutui cu nuci se leagă suficient.

La final, se pune dulceața în borcane sterilizate anterior.

Cu ce poți mânca dulceața de gutui cu nucă

Prăjitură cu dulceață de gutui și nucă

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 170 gr.
    zahar
  • 150 gr. unt
  • 4 linguri de faina
  • 2 linguri de amidon
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema:

  • 250 gr. mascarpone
  • 250 gr. smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 15 gr.
    gelatina

Pentru umplutura:

  • 150 gr. nuci
  • 150 gr. zahar
  • 500 gr. dulceata de gutui

Pentru glazura lucioasa:

  • 70 ml. apa
  • 100 ml. lapte condensat
  • 70 gr. zahar tos
  • 30 gr. zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 80 gr. sirop de glucoza
  • 10 gr. gelatina
  • 150 gr. ciocolata alba
  • colorant alimentar rosu si galben

Metoda de preparare:

Pentru blat:

1.Puneti la foc mic un vas cu putina apa pentru a crea o baie de aburi si asezati deasupra un bol de inox in care amestecati cu un tel ouale, galbenusurile si zaharul tos. Ideal ar fi ca amestecul sa nu depaseasca 45° C, dar daca nu aveti la indemana un termometru, este suficient sa verificati momentul in care zaharul s-a topit complet si sa dati bolul deoparte.

2. Se topeste untul in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde apoi se mixeaza foarte bine ouale pana devin spumoase, se albesc si isi tripleaza volumul.

Incorporati untul putin cate putin dupa care puneti esenta de vanilie si adaugati cu grija faina cernuta impreuna cu amidonul de porumb.

Folositi o lingura de lemn sau o spatula si efectuati miscari cat mai ample.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

4Se imparte compozitia in doua si se coc cele doua blaturi pentru 25 – 30 de minute in cuptorul incins in prealabil la 180 ° C. Nu am mentionat de tapetarea celor doua tavi pentru ca le-am folosit pe cele din silicon care nu necesita tapetare, insa daca folositi altfel de tavi decat cele neaderente, va recomand sa le ungeti inainte cu putin unt si sa asezati deasupra hartie de copt.

Pentru crema:

1. Puneti la hidratat 15 grame de gelatina in putina apa rece pentru cateva minute, apoi frecati 250 gr. de mascarpone cu doua linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie.

2. Separat se bate smantana pentru frisca dupa care se amesteca cu spuma de mascarpone si se incorporeaza gelatina topita pentru 5-10 secunde la microunde in doua linguri de lapte.

Pentru umplutura:

1.Caramelizati nucile cu zaharul intr-o tigaie antiaderenta cu fundul cat mai gros apoi rasturnati-le pe o foaie de silicon. Lasati-le sa se raceasca bine, apoi tocati-le dupa cum va doriti, mai mici sau mai mari (eu am vrut sa le las putin mai maricele).

2. Pentru montare se incepe cu un strat de crema care se intinde uniform pe fundul unei tavi de silicon, se continua cu unul dintre blaturi pe care il puteti insiropa foarte putin, apoi se asterne un strat de dulceata si se presara nucile tocate. Distribuiti uniform si restul de crema si finalizati cu cel de-al doilea blat. Dupa o insiropare usoara lasati prajitura la congelator timp de cateva ore pentru a se intari suficient incat dupa rasturnare sa ii puteti aseza deasupra cu usurinta un strat apetisant de glazura lucioasa cu efect de oglinda.

Pentru glazura lucioasa:

1.Hidratati gelatina pentru 5 minute in 2-3 linguri de apa rece.

2.Se pune pe foc mic o craticioara in care se adauga apa, zaharul si cele 80 de grame de glucoza lichida, apoi se lasa la fiert pentru cateva minute, cat sa se topeasca complet zaharul si glucoza.

3. Se indeparteaza de la caldura si se adauga gelatina amestecand pentru cateva secunde pana ce aceasta se dizolva in totalitate.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

4. Turnati lichidul fierbinte peste ciocolata, adaugati laptele condensat si lasati bolul deoparte pentru 5 minute.

5. Pregatiti un blender de mana si omogenizati compozitia astfel incat sa obtineti o glazura lucioasa si neteda pe care va sfatuiesc sa o strecurati preventiv, evitand astfel aparitia unor eventuale bucati de ciocolata ne topita complet.

6. La final se adauga colorantul alimentar si se lasa deoparte sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de 32-33 ° C.

7.Scoateti prajitura congelata din tava si turnati glazura cat mai rapid.  Lasati-o pentru cateva minute la temperatura camerei, dupa care o puteti portiona si servi cu nerabdare alaturi de cei dragi, potrivit reteteoriginalecunicole.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si