Rețetă de mucenici la cuptor. Cum să pregătești cei mai buni mucenici moldovenești
Nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, mucenicii sunt preparați dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor.
În Moldova, rețeta de mucenici este dulce și aromată, deoarece aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Iată rețeta de mucenici la cuptor:
Anual, pe data de 9 martie, se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia. În Moldova, în cinstea acestei sărbători, se pregătesc 40 de colaci numiti sfințișori sau mucenici. Mucenicii moldovenești au forma cifrei 8 și sunt făcuți din aluat de cozonac, de post sau de dulce,
500 g făină;
25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscată;
70 ml ulei;
100 g zahăr;
260 ml lapte de soia/lapte de vacă/apă;
1 vârf cuțit sare;
1 linguriță plină coajă de portocala rasa;
cca 100 – 150 g nucă măcinată;
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
4-5 linguri miere.
Punem făina într-un vas, iar în centrul ei adăugam drojdia dizolvată în laptele sau apa călduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală.
Frământăm până când aluatul prinde consistența, apoi adăugăm un vârf de cuțit de sare și frământăm până obținem un aluat elastic.
Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Citeste si: Cum se prepară coca pentru mucenici: Reţetă tradiţională
Cum dăm forma delicioșilor mucenici cu aluat de cozonac
Formăm șnururi lungi și nu foarte subțiri, de aluat din care formăm ulterior mucenici în formă de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm o distanță de cațiva cm între ei.
Lăsăm mucenicii moldovenești de post la crescut 1 oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apa calduță.
Coacem mucenicii moldovenești în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Încălzim mierea pe foc mic, cca 1 minut, până devine puțin mai fluidă.
Ungem mucenicii moldovenești calzi cu mierea caldă, îi pudrăm cu nucă din belșug și îi servim.
Pe data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia erau soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia.
Cei 40 de Sfinți Mucenici au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.Citeste si: Când se fac Mucenicii în 2022? Reţete tradiţionale
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
Citeste si: Sărbătoare 9 martie 2022: Calendar ortodox. Ce nu este bine să faci în această zi?