Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Drobul este un preparat culinar tradițional românesc, fiind una dintre mâncărurile din miel specifice sărbătorii de Paște.

Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi) sau de pui, verdețuri (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean), ouă (crude și fierte), pâine înmuiată în apă sau lapte. Măruntaiele fierte și tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente și condimente (sare, piper).

Prapurul mielului este așezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne. Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale, existând o serie de variații ale rețetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul praporelui. În majoritatea variantelor se așază ouă fierte în centrul acestuia.

Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci COLIVĂ? Este de necrezut!

reteta drob de miel  reteta drob de pui
reteta drob de miel reteta drob de pui

În mod tradițional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioșii ortodocși jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roșii și pasca cu brânză.

În lume există un număr de preparate asemănătoare cu drobul de miel, dar cel mai cunoscut este haggis-ul scoțian. Una dintre diferențele principale dintre aceste preparate este faptul că haggis-ul se fierbe în burtă de oaie și nu conține o cantitate mare de verdețuri precum drobul românesc, conform wikipedia.ro.

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Drobul de miel are puține calorii şi poate constitui aperitivul perfect. O felie de drob conţine 80 de kilocalorii.

reteta drob de miel  reteta drob de pui
reteta drob de miel reteta drob de pui

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. REȚETĂ simplă și gustoasă

Ingrediente:

  • 1 kg măruntaie de miel (ficat, rinichi, plamani, inima) sau de pui (ficat, inimă, pipote)
  • prapur de miel
  • 2 ouă crude
  • 3-4 oua fierte
  • 1 felie de pâine
  • 1 lingură smântână
  • 6 fire ceapă verde
  • 1 ceapă uscată de marime medie
  • 2 fire usturoi verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingură untură sau ulei după preferință

Citeste si: Adevărul despre carnea de porc. Cât de toxică este, de fapt, carnea de porc?

reteta drob de miel  reteta drob de pui
reteta drob de miel reteta drob de pui

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Mod de preparare

Spălăm organele și prapurul în mai multe ape. Cât timp pregătim compoziția pentru drob ținem prapurul într-un castron cu apă rece și puțin oțet.

Fierbem organele de miel în apă cu sare, luând spuma de câte ori este nevoie. Se scot din vas și se lasă să se răcească.

Se trec prin masina de carne măruntaiele de la un miel, inima, ficatul, plămânii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Se adaugă ouăle crude, puțin miez de pâine muiat în lapte (după dorință), sare, un praf de piper, smântână și verdeată multă, mărar, pătrunjel, ceapă verde și usturoiul verde tocate mărunt cu o parte din cozi.

Citeste si: Biscuiți de casă. Rețeta bunicii care niciodată nu dă greș!

Se unge forma cu untură sau ulei, se așează prapurul astfel încât să rămână mult și pe margini pentru a putea fi întors deasupra peste umplutură.

Se pune o parte din umplutură peste prapur în forma apoi se așează ouale fierte bine, intregi sau jumătăți, apăsând ușor.

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Calorii

În urma analizelor de laborator, s-a constatat că 100 de grame de carne de miel au o valoare calorica ridicata de 200 – 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu.

Organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitina cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E.

Carnea are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 de grame).

Citeste si: Supa antibiotic care te scapă de orice virus

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic – cu boli preexistente – sau în caz de consum excesiv, probleme legate de conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi: atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie).

Pentru că are un conţinut scăzut de fibre, se recomandă consumul cărnii de miel în asociere cu legume, pentru a preveni constipaţia este de preferat ca stufatul sau drobul să aibă cât mai multă verdeaţă şi orez.

Carnea are un conţinut crescut de lipide, are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită. De asemenea, conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

reteta drob de miel  reteta drob de pui
reteta drob de miel reteta drob de pui

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Beneficii pentru sănătate

Carnea de miel este bogata in fier si potasiu, fiind o optiune sanatoasa pentru persoanele fara probleme medicale, dar si pentru cele care doresc sa castige masa musculara, pentru sportivii care se recupereaza dupa competitii sau pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale, deoarece ajuta la refacerea tesuturilor, scrie sfatulparintilor.ro.

Citeste si: Tiramisu. Rețetă simplă pentru cel mai iubit desert

Carnea de miel are numeroase beneficii pentru sanatate

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Contine acizi grasi Omega 3, complexul B, minerale importante precum fier, zinc, fosfor si calciu si doar 35% grasimi saturate, care ies din fibrele carnii cand este pregatita fara ulei. Restul de 65% din grasimile continute de acestea sunt mononesaturate si polinesaturate, altfel spus cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru organism.

Previne instalarea bolilor cardiace.

Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine usor digerabile, iar aminoacizii din ea faciliteaza productia de energie, din acizii grasi, folosita in diversele procese fiziologice.

Citeste si: Rețetă de plăcintă cu mere ca la bunica acasă

Complexul de vitamine B din carnea de miel contribuie la metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Poate preveni anemia datorita continutului mare de fier.

Contribuie la cresterea imunitatii si ajuta la functionarea optima a functiei gustului si a celei olfactive.

Contine si alte minerale bune organismului precum mangan, seleniu si cupru.

reteta drob de miel  reteta drob de pui
reteta drob de miel reteta drob de pui

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Reguli la cumpararea mielului

Cateva reguli sunt foarte importante pentru cumpararea carnii de miel de buna calitate si proaspata:

• Numai din locuri sigure. Astfel, este indicat sa fie achizitionata numai din spatii special amenajate si autorizate sanitar-veterinar.

Citeste si: Piure de cartofi. Unde greșești când îl prepari

• Greutatea mielului sa fie intre 10 si 13 kilograme. Important este ca mielul sa nu aiba sub 9 kilograme fiindca daca este mai mic va contine mai multe purine, care-l fac greu digerabil. De aceea, specialistii recomanda achizionarea unui miel de 10-13 kilograme, in felul acesta carnea nu va fi atat de indigesta.

• Organele se altereaza mai usor. Este bine de stiut ca organele de miel se altereaza mult mai usor decat carnea, asa ca este bine sa fie mirosite inainte de a le cumpara si sa fie verificate de noduli.

• Culoarea rozalie a carnii. Trebuie acordata o mare atentie aspectului pe care il are carnea de miel. Concret, carnea proaspata de miel este rozalie, nu rosie si elastica la atingere. In cazul in care se observa ca bucata respectiva de carne este lipicioasa, atunci cu siguranta nu este proaspata.

Citeste si: Varză murată călită. Cea mai gustoasă rețetă. Ingredientul secret care îi dă toată savoarea

• Stampila. Carnea verificata este obligatoriu marcata cu o stampila, care arata ca mielul a fost sanatos.

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. Cu ce se poate combina carnea de miel

Asocierea cu legume este cea mai indicata, spun nutritionistii, pe cand cea cu paine sau cu mamaliga va ingreuna si mai mult procesul digestiv.

Rețetă drob de miel. Rețetă drob de pui. In plus, dupa o masa bogata in preparate grele este bine sa se manance ananas si kiwi, deoarece acestea au anumite enzime care vor face digestia usoara.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si